Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Vrednovanje investicija na temelju analize osjetljivosti

Marijan Karić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 882 Kb

str. 279-291

preuzimanja: 645

citiraj


Sažetak

Analiza osjetljivosti nalazi primjenu u različitim područjima poslovnog odlučivanja. Kao metoda pripreme informacija za investicijsko odlučivanje omogućuje analizu neizvjesnosti procijenjenih rezultata investicije. Naime, analiza osjetljivosti spada u područje metoda odlučivanja u uvjetima neizvjesnosti. Za razliku od situacije odlučivanja u uvjetima rizika (kada se odluke temelje na vjerojatnostima budućih stanja okoline), u situacijama neizvjesnosti vjerojatnosti nisu poznate.
Izbor između raspoloživih opcija investicijske odluke tipična je situacija neizvjesnosti. Procjene budućih stanja okoline su nesigurne, a veličine budućih učinaka pojedinačnih investicijskih opcija predviđaju se više ili manje uspješno, pretežno na temelju subjektivne ocjene onoga koji procjenjuje.
Analiza osjetljivosti ne zahtijeva procjene vjerojatnosti, a može pružiti korisne informacije ako se primijeni odgovarajući postupak. Uobičajeni postupak analize osjetljivosti može se proširiti novim spoznajama kako bi se, u uvjetima primjene suvremene elektroničke tehnike, zadržala jednostavnost ove metode i omogućilo što bolje iskorištenje raspoloživih podataka.
U ovom tekstu autor razmatra jedan od mogućih pristupa u primjeni analize osjetljivosti. Na temelju proučavanja objavljenih radova i vlastitog iskustva u praktičnom vrednovanju investicija autor istražuje mogućnosti povećanja informativne vrijednosti ove metode.

Ključne riječi

analiza osjetljivosti; investicijsko odlučivanje; rizik; neizvjesnost

Hrčak ID:

227990

URI

https://hrcak.srce.hr/227990

Datum izdavanja:

2.5.1994.

Posjeta: 962 *