Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utvrđivanje unosnosti sredstava u poduzeću

Ante Starčević ; Ekonomski fakultet Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 666 Kb

str. 199-206

preuzimanja: 721

citiraj


Sažetak

U svrhu ostvarivanja što boljeg poslovnog rezultata, uz sredstva pribavljena iz trajnog kapitala, poduzeće koristi i sredstva pribavljena od
drugih uz obvezu vraćanja; to znači da se koristi i "tuđim" kapitalom. No sva sredstva koja poduzeće koristi, bez razlike od koga ih je i kako pribavilo, trebaju biti korištena tako da ostvare što veći "PRINOS" (bilo u vlastitom poslovanju bilo pak davanjem drugima na korištenje). Prinos koji poduzeće ostvari za samo sebe, ali i onaj za druge titulare sredstava, izražava "UNOSNOST SREDSTAVA" a to nije identično "rentabilnosti" poduzeća.
Uz predgovor i zaključak, sadržaj teksta čine:
— Uvod,
— Izvori sredstava i sredstva poduzeća,
— Izražavanje uspješnosti poslovanja, te
— Utvrđivanje i analiziranje unosnosti sredstava.
"Rentabilnost" se izračunava odnosom poslovnog rezultata, tj. "dobiti" poduzeća, i prosječnog iznosa trajnog kapitala (dobit poduzeća obuhvaća i onu ostvarenu u vlastitom poslovanju ali i onu koja proizlazi iz finacijskih ulaganja u druga poduzeća).
Za razliku od rentabilnosti "unosnost sredstava" je odnos ukupnog prinosa (za sve vlasnike sredstava i ukupnih korištenih sredstava) a prinos čine:
a) cijeli iznos dobiti (bez razlike kome pripada) i
b) iznos kamata i drugih naknada isplaćenih titularima sredstava (s obvezom vraćanja) koja je poduzeće koristilo u poslovanju.
Poduzeće je, kao organizator poslovanja, zainteresirano i za rentabilnost ali i za unosnost sredstava, unosnost sredstava šire i izrazitije iskazuje
uspješnost korištenja (a time i oplođivanja) kapitala uloženog u jednom poduzeću negoli irentabilnost. Jedino u slučaju kad poduzeće koristi samo trajni kapital, će rentabilnost i unosnost sredstava biti iste; no u slučaju korištenja i sredstava s obvezom vraćanja, unosnost sredstava je u pravilu veća od rentabilnosti a unosnost sredstava postoji i u slučaju poslovanja s gubitkom (osim ako je gubitak jednak ili veći od izdvajanja prinosa za druge).

Ključne riječi

unosnost; sredstva; rentabilnost; poslovni rezultat

Hrčak ID:

228137

URI

https://hrcak.srce.hr/228137

Datum izdavanja:

1.12.1992.

Posjeta: 1.013 *