Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.4.2277
Istraživanje prikladnosti konzumacije sirovog mlijeka iz mljekomata u Hrvatskoj
Nataša Mikulec
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Jasminka Špoljarić
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Šimun Zamberlin
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Mateja Krga
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Biljana Radeljević
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Dijana Plavljanić
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Iva Horvat Kesić
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Nevijo Zdolec
; University of Zagreb Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene, Technology and Food safety, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Croatia
Vesna Dobranić
; University of Zagreb Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene, Technology and Food safety, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Croatia
Neven Antunac
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Konzumacija sirovog mlijeka iz mljekomata u Republici Hrvatskoj posljednjih godina je povećana. Međutim, njegova zdravstvena sigurnost nije dovoljno istražena i kontrolirana. Cilj rada bio je istražiti prikladnost konzumacije sirovog mlijeka iz 28 mljekomata, tijekom jednogodišnjeg razdoblja u 3 županije u RH, na osnovu njegove fizikalno-kemijske i higijenske kvalitete. Također, provedena je simulacija rasta psihrotrofnih bakterija, u cilju određivanja optimalnog vremena pohrane zbog njihovog nepovoljnog utjecaja na kvalitetu mlijeka. Metodama infracrvene spektrometrije i krioskopije, uzorcima sirovog mlijeka (n=320) određen je fizikalno-kemijski sastav, dok je higijenska kvaliteta određena ukupnim brojem bakterija (TBC) i brojem somatskih stanica (SCC). Mikrobiološke analize uključivale su određivanje prisutnosti Enterococcus spp., Pseudomonas spp. te patogenih vrsta. Zadovoljavajuća kvaliteta sirovog mlijeka utvrđena je u 95% (kemijska kvaliteta) i 70% nepatvorenih uzoraka (bez dodane vode). Propisanoj higijenskoj kvaliteti udovoljilo je 36,6% (TBC) i 71,9% (SCC) uzoraka. Prisustvo bakterija iz roda Pseudomonas spp. utvrđena je u 93,4% odnosno 96,9% uzoraka, a bakterija Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Lysteria monocytogenes u 32,2%, 27,5% odnosno 3,8% uzoraka. Nalaz Salmonella spp. i Yersinia enterocolitica bio je negativan. Na kraju istraživanja utvrđeno je poboljšanje mikrobiološke kvalitete sirovog mlijeka iz mljekomata. Rezultati ukazuju na potrebu sustavne kontrole te obveznu termičku obradu sirovog mlijeka iz mljekomata prije konzumacije.
Ključne riječi
higijenska kvaliteta; kemijski sastav; konzumacija; mljekomat; sirovo mlijeko
Hrčak ID:
230868
URI
Datum izdavanja:
19.12.2019.
Posjeta: 1.975 *