Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 42 No. 6, 2019.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.42.6.5
Količina željeza u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba
Marko Petek
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Sanja Fabek Uher
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Tomislav Karažija
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Matea Ćosić
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Boris Lazarević
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mirjana Herak Ćustić
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Sažetak
Celer je povrće s malom kalorijskom vrijednosti i razmjerno malo vitamina no s brojnim zdravstvenim vrijednostima. Željezo je esencijalni element za biljke i za čovjeka zbog čega je nužno zadovoljiti potrebe njegovog dnevnog unosa oko 8-20 mg/dan. Cilj istraživanja bio je utvrditi količine željeza u korijenu celera korjenaša s obzirom na konvencionalni ili ekološki način poljoprivredne proizvodnje. Uzorci su prikupljeni u gradu Zagrebu u trgovačkim lancima, trgovinama ekološkim proizvodima i tržnici. Nakon razgradnje s koncentriranom HNO3 i HClO4 željezo je određeno pomoću AAS (atomskog apsorpcijskog spektrofotometra). Statistička obrada podataka provedena je prema metodi analize varijance (ANOVA). Količina željeza u suhoj tvari korijena celera korjenaša kretala se od 39,68 do 68,11 mg Fe/kg ST, odnosno od 0,44 do 0,71 mg Fe/100 g svježe tvari.
Ključne riječi
Apium graveolens var. rapaceum Mill.; dnevne potrebe; mikroelementi; suha tvar
Hrčak ID:
231150
URI
Datum izdavanja:
24.12.2019.
Posjeta: 2.127 *