Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.42.6.5

Količina željeza u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba

Marko Petek ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Sanja Fabek Uher ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Tomislav Karažija ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Matea Ćosić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Boris Lazarević ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mirjana Herak Ćustić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.497 Kb

str. 30-36

preuzimanja: 510

citiraj


Sažetak

Celer je povrće s malom kalorijskom vrijednosti i razmjerno malo vitamina no s brojnim zdravstvenim vrijednostima. Željezo je esencijalni element za biljke i za čovjeka zbog čega je nužno zadovoljiti potrebe njegovog dnevnog unosa oko 8-20 mg/dan. Cilj istraživanja bio je utvrditi količine željeza u korijenu celera korjenaša s obzirom na konvencionalni ili ekološki način poljoprivredne proizvodnje. Uzorci su prikupljeni u gradu Zagrebu u trgovačkim lancima, trgovinama ekološkim proizvodima i tržnici. Nakon razgradnje s koncentriranom HNO3 i HClO4 željezo je određeno pomoću AAS (atomskog apsorpcijskog spektrofotometra). Statistička obrada podataka provedena je prema metodi analize varijance (ANOVA). Količina željeza u suhoj tvari korijena celera korjenaša kretala se od 39,68 do 68,11 mg Fe/kg ST, odnosno od 0,44 do 0,71 mg Fe/100 g svježe tvari.

Ključne riječi

Apium graveolens var. rapaceum Mill.; dnevne potrebe; mikroelementi; suha tvar

Hrčak ID:

231150

URI

https://hrcak.srce.hr/231150

Datum izdavanja:

24.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.127 *