Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 42 No. 6, 2019.
Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/gzb.42.6.11
Djelovanje sumporovog dioksida u vinu
Nebojša Kojić
orcid.org/0000-0002-2833-7532
Sažetak
Sumpor se u vinarstvu koristi stoljećima, kako je vrijeme pokazalo, zbog svojih antioksidativnih i antiseptičkih svojstava. Zamjena mu još nije pronađena, koja bi udovoljila zahtjevima trajnosti i biološke stabilnosti. Negativni učinci upotrebe sumporovog dioksida uglavnom su vezani za njegovu primjenu u prekomjernim količinama. Visoke koncentracije sumporovog dioksida ugrožavaju miris i okus vina i znatno povećavaju rizik od stvaranja sumporovodika. S obzirom da može izazvati alergijske reakcije, sumporov dioksid je označen kao alergen i njegova koncentracija u vinima je na tržištu zakonski regulirana. Iz svega navedenog, nužno je da se sumporov dioksid kvantificira u vinu pomoću različitih metoda.
Ključne riječi
sumporov dioksid; alergen; zakonski propisi; metode određivanja sumporovog dioksida
Hrčak ID:
231244
URI
Datum izdavanja:
24.12.2019.
Posjeta: 2.938 *