Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31727/gzb.42.6.11

Djelovanje sumporovog dioksida u vinu

Nebojša Kojić orcid id orcid.org/0000-0002-2833-7532


Puni tekst: hrvatski pdf 1.570 Kb

str. 86-92

preuzimanja: 1.358

citiraj


Sažetak

Sumpor se u vinarstvu koristi stoljećima, kako je vrijeme pokazalo, zbog svojih antioksidativnih i antiseptičkih svojstava. Zamjena mu još nije pronađena, koja bi udovoljila zahtjevima trajnosti i biološke stabilnosti. Negativni učinci upotrebe sumporovog dioksida uglavnom su vezani za njegovu primjenu u prekomjernim količinama. Visoke koncentracije sumporovog dioksida ugrožavaju miris i okus vina i znatno povećavaju rizik od stvaranja sumporovodika. S obzirom da može izazvati alergijske reakcije, sumporov dioksid je označen kao alergen i njegova koncentracija u vinima je na tržištu zakonski regulirana. Iz svega navedenog, nužno je da se sumporov dioksid kvantificira u vinu pomoću različitih metoda.

Ključne riječi

sumporov dioksid; alergen; zakonski propisi; metode određivanja sumporovog dioksida

Hrčak ID:

231244

URI

https://hrcak.srce.hr/231244

Datum izdavanja:

24.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.938 *