Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31299/ksi.27.2.7

Primjena metode fraktalnog crteža u socijalnopedagoškom radu

Valentina Hundrić orcid id orcid.org/0000-0001-8310-4574 ; Centar za socijalnu skrb Zagreb-Trešnjevka


Puni tekst: hrvatski pdf 1.251 Kb

str. 275-314

preuzimanja: 1.877

citiraj


Sažetak

U ovom je radu cilj prikazati kreativni aspekt socijalnopedagoškog rada mogućnošću primjene metode fraktalnog crteža u radu s djecom i mladima s problemima u ponašanju, kao i stručnjacima koji rade s njima, primarno predstavljanjem Projekta „Linije i boje otkrivaju mene“ namijenjena djeci i mladima u institucijskom tretmanu i odgojiteljima koji rade s njima radi preveniranja rizičnih aktivnosti i jačanja kapaciteta za lakše nošenje sa stresnim situacijama. Tijekom Projekta, za primjenu metode educirano je 80 polaznika, djece i mladih s problemima u ponašanju te stručnjaka koji rade s njima, od kojih je
većina sudionika metodom samoprocjene iskazala pozitivne učinke osobnog iskustva primjene metode, poput osjećaja opuštenosti i dobra raspoloženja.
Metoda fraktalnog crteža inovativna je i kreativna metoda bazirana na principima art-terapije, Brain Gyma, kromoterapije, grafomotoričkih vježba i neuroznanstvenih koncepata, koja je značajna zbog svoje jednostavnosti, opuštajućeg učinka na crtača te djelovanja na razvoj i jačanje kognitivnih funkcija, odnosno pažnje, koncentracije, kreativnosti, samopouzdanja i motivacije za rad.
Metoda polazi od činjenice o povezanosti motorike ruku i čovjekovih psihofizioloških stanja i posjeduje dijagnostički i terapeutski potencijal. Tehnologija izrade fraktalnog crteža vrlo je jednostavna i sastoji se od spontanog crtanja jedne neprekinute linije zatvorenih očiju i bojenja polja nastalih presijecanjem linija. Metoda je lako primjenjiva u individualnom ili skupnom radu, nevezano za dob ili prethodno crtačko iskustvo.

Ključne riječi

fraktalni crtež; razvoj kreativnih i kognitivnih potencijala; rizična ponašanja; prevencija

Hrčak ID:

231738

URI

https://hrcak.srce.hr/231738

Datum izdavanja:

31.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.639 *