Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.1.2525
Izolacija i karakterizacija endofitskih bakterija iz soje (Glycine max L.)
Sanja Kajić
orcid.org/0000-0001-8869-5131
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Microbiology, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Dora Krznarić
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Microbiology, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ivana Rajnović
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Microbiology, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Sanja Sikora
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Microbiology, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Endofitske bakterije koloniziraju unutrašnjost biljnih tkiva stvarajući pozitivne interakcije sa svojim domaćinom. Glavni cilj ovog istraživanja bio je genotipska i fenotipska karakterizacija endofitskih bakterija izoliranih iz korijena, stabiljke i nodula dva različita kultivara soje (AFZG Ana and Gabriela). Izolirano je ukupno 29 endofita iz tri različita tkiva soje. Genotipska karakterizacija uključivala je sekvenciranje rrs gena. Identificirano je pet skupina bakterija različitih rodova: Pseudomonas spp., Sphingomonas spp., Bradyrhizobium spp., Rhizobium spp. i Agrobacterium spp. Većina izolata je Gram negativna, štapićastog oblika, bez mogućnosti stvaranja kapsule. Dokazana je varijabilnost fenotipskih karakteristika izolata, ali i otpornost prema nepovoljnim uvjetima poput povišene temperature, povećanog sadržaja soli te niske i visoke pH vrijednosti. Većina sojeva pokazala je tolerantnost na istraživane antibiotike. Većina katalaza pozitivnih izolata pripadaju rodovima Bradyrhizobium ili Rhizobium, dok su katalaza negativni izolati identificirani kao Pseudomonas, Sphingomonas i Agrobacterium spp. Dokazano je da 85% ispitanih izolata ne reagira na enzim oksidazu, dok oni koji reagiraju pripadaju vrsti Pseudomonas spp. Potrebna je daljnja karakterizacija endofita kako bi se utvrdio njihov utjecaj na razvoj biljke.
Ključne riječi
endofitske bakterije; soja (Glycine max L.); sekvenciranje 16S rRNA gena; fenotipska karakterizacija
Hrčak ID:
236488
URI
Datum izdavanja:
30.3.2020.
Posjeta: 1.669 *