Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Prilog bibliografiji Osijeka i Slavonije. Osijek i Slavonija u „Nastavnom vjesniku“ 1893. – 1943.

Marina Vinaj


Puni tekst: hrvatski pdf 3.282 Kb

str. 323-337

preuzimanja: 143

citiraj


Sažetak

“Nastavni vjesnik” pedagoški je časopis koji izlazi u Zagrebu od 1883.-1943. godine. Posljednje desetljeće vrlo neredovito.

Uz teme vezane za probleme srednjoškolske nastave, časopis je donosio i književne prikaze, povijesne studije, književno-povijesne preglede, te niz priloga iz različitih struka.

Izlazio je u nakladi Zemaljske vlade, a od 1905.-1929. postoje glasnik Društva hrvatskih srednjoškolskih profesora. Matica hrvatska preuzima izdavanje od 1929.

Bibliografija radova o Slavoniji i Osijeku iz “Nastavnog vjesnika”skroman je doprinos bibliografskom radu našeg kraja u kojem najznačajniju ulogu ima prof. Marija Malbaša. Ona je sastavila "Osječku bibliografiju", izašlu u dva sveska u izdanju JAZU, Centar za znanstveni rad u Osijeku 1981. godine. Ovom su bibliografijom obuhvaćene knjige i brošure tiskane u Osijeku od 1742.-1978. Periodički tisak nije obuhvaćen.

Pri izradi Bibliografije radova iz "Nastavnog vjesnika" koristila sam fondova knjižnica Muzeja Slavonije, Centra za usmjereno obrazovanje “Braća Ribar” i Ekonomsko upravno birotehničkog centra, Gradske knjižnice u Zagrebu, te Knjižnica Školskog muzeja u Zagrebu.

Obuhvaćene bibliografske jedinice tematski su vezane za Osijek i Slavoniju. Slijede po godinama, a unutar godine abecedno, po prezimenu autora. Svaka jedinica navodi prezime i ime autora, naslov priloga, te broj stranica.

Najzastupljenije su, dakako, pedagoške teme, no brojniji su radovi iz književnosti, povijesti književnosti, povijesti, a zastupljena je i jezična problematika, te prikaz novih izdanja.

Spomenimo i neka imena autora priloga: David Bogdanović, Josip Bosendofer, Vjekoslav Celestin, Ivan Medved, Tomo Marić, Rudolf Horvat, Ivan Scherzer, Stjepan Srkulj i drugi.

Ključne riječi

Hrčak ID:

237140

URI

https://hrcak.srce.hr/237140

Datum izdavanja:

5.12.1995.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 438 *