Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24141/2/4/1/3

Stavovi zdravstvenih djelatnika i djelatnika osnovnih škola prema izdvajanju djece iz obitelji i udomiteljstvu

Suzana Vidović Vondra ; Neuropsychiatric Hospital „dr. Ivan Barbot”, Popovača, Croatia
Sanja Narić ; Neuropsychiatric Hospital „dr. Ivan Barbot”, Popovača, Croatia
Ana Pavelić Tremac ; Neuropsychiatric Hospital „dr. Ivan Barbot”, Popovača, Croatia
Josipa Kurtović ; Neuropsychiatric Hospital „dr. Ivan Barbot”, Popovača, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 1.003 Kb

str. 33-45

preuzimanja: 343

citiraj


Sažetak

U Hrvatskoj je u tijeku proces deinstitucionalizacije skrbi za djecu u sklopu kojeg treba povećati smještaj djece u izvaninstitucijske oblike skrbi poput udomiteljstva. Cilj istraživanja bio je ispitati stavove prema udomiteljstvu i izdvajanju djece među školskim djelatnicima i djelatnicima sektora mentalnog zdravlja odraslih, kao i razlike u stavovima između dvije skupine stručnjaka.

Uzorak je sačinjavalo ukupno 159 ispitanika (djelatnici osnovnih škola u Kutini, Popovači i Velikoj Ludini te djelatnici Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot” u Popovači). Istraživanjem su obuhvaćene sve relevantne sociodemografske varijable, a za ispitivanje stavova primijenjena je Skala stavova prema izdvajanju djece iz obitelji te Skala stavova prema udomiteljstvu (Kamenov, Sladović Franz i Ajduković, 2005).

U ispitanom uzorku stavovi o udomiteljstvu i izdvajanju blago su pozitivni, što govori da ima prostora za provođenje aktivnosti usmjerenih na osnaživanje ovih stavova. Ako bi se radilo na dodatnom osnaživanju stavova, za očekivati je i širenje populacije potencijalnih budućih udomitelja.

Važno je istaknuti ulogu zdravstvenih djelatnika koji su uključeni u skrb za mentalno zdravlje udomljene djece te razmotriti njihovu ulogu u modificiranju općih stavova prema udomljavanju djece, kao i njihovu ulogu u izgradnji optimalnog sustava udomljavanja.

Ključne riječi

stavovi; udomiteljstvo; izdvajanje djece; stručnjaci za mentalno zdravlje; školski stručnjaci

Hrčak ID:

239227

URI

https://hrcak.srce.hr/239227

Datum izdavanja:

16.6.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.065 *