Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24141/2/4/1/4

Mišljenja korisnika usluga o načinu rada patronažne službe

Božica Zubec ; Health Center Sisak, Sisak, Croatia
Jelena Lučan orcid id orcid.org/0000-0001-6701-2485 ; Viktorovac High School, Sisak, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 152 Kb

str. 47-58

preuzimanja: 262

citiraj


Sažetak

Cilj. Ispitati zadovoljstvo korisnika patronažne službe, ispitati dobivaju li korisnici dovoljno informacija od patronažne sestre o svojem zdravstvenom stanju, smatraju li da ih patronažna sestra učestalo posjećuje te što bi promijenili u radu patronažne službe.

Metode. Istraživanje je provedeno kao presječna studija. Ukupno je sudjelovalo 128 korisnika patronažne službe Doma zdravlja Sisak s pomoću anketnog upitnika koji se sastoji od 25 pitanja. Odgovori se definiraju primjenom Likertove skale procjena.

Rezultati. Da je organiziranost patronažne službe izvrsna slaže se 82 (65 %) ispitanika, a da od patronažne sestre dobije većinu potrebnih informacija o svojem zdravstvenom stanju navodi 95 (75 %) ispitanika. Patronažna sestra većinu ispitanika posjećuje, njih 89 (71 %) jednom mjesečno. Najčešći su prijedlozi za poboljšanje funkcioniranja patronažne službe češći posjeti, zatim uvođenje poslijepodnevne smjene za ispitanike koji su u radnom odnosu te da bi se trebao povećati broj patronažnih sestara, čime bi svaka patronažna sestra mogla dulje ostati kod ispitanika.

Zaključak. Korisnici patronažne službe imaju pozitive stavove prema patronažnoj službi i dobivaju dovoljno informacija od patronažne sestre o svojem zdravstvenom stanju.

Ključne riječi

patronažna skrb, zadovoljstvo korisnika, patronažna sestra

Hrčak ID:

239228

URI

https://hrcak.srce.hr/239228

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 889 *