Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24141/2/4/1/5

Procjena radnog opterećenja medicinskih sestara u jedinici intenzivne medicine primjenom bodovnih sustava

Ljiljana Vuković orcid id orcid.org/0000-0001-5893-4242 ; Clinical Department of Anesthesiology, Resuscitation and Intensive Care Medicine, University Hospital Dubrava, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 486 Kb

str. 59-71

preuzimanja: 733

citiraj


Sažetak

Cilj. Odrediti povezanost između dva različita bodovna sustava; kategorizacije bolesnika i Nine Equivalents of Nursing Manpower Use Score (NEMS) i njihovu sposobnost da pokažu je li broj medicinskih sestara u jedinici intenzivne medicine optimalan za pružanje kvalitetne zdravstvene njege. Utvrditi povezanost između težine stanja bolesnika i zadovoljstva medicinskih sestara kvalitetom pružene skrbi.

Metode. Istraživanje je provedeno u Kliničkoj bolnici Dubrava na Odjelu intenzivne medicine Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu u razdoblju od 8. siječnja do 14. travnja 2014. U istraživanje je bilo uključeno 265 bolesnika u dobi između 18 i 92 godine. Kategorizacija i Nine Equivalents of Nursing Manpower Use Score određivali su se svaki dan, od prvog do sedmog dana hospitalizacije u jedinici intenzivne medicine. Također su uvršteni podaci od protekla 24 sata iz medicinske dokumentacije. Nine Equivalents of Nursing Manpower Use Score računan je uz pomoć predviđene tablice i uputa za izračunavanje, a kategorizacija je unošena u elektroničkom obliku u sestrinsku dokumentaciju bolesnika. Medicinske sestre svoje su zadovoljstvo kvalitetom pružene skrbi ocjenjivale na Likertovoj ljestvici ocjenama od 1 do 5.

Rezultati. U provedenom istraživanju dokazana je visoka povezanost između kategorizacije i NEMS-a. Prosječan NEMS prvih sedam dana hospitalizacije bolesnika u jedinici intenzivne medicine iznosio je 26,93 ±4,64, a najveću vrijednost je imao tijekom četvrtog dana (30,34 ±8,10), nakon čega je počeo padati. Kumulativni NEMS cjelokupne jedinice intenzivne medicine iznosio je 269,3. U skladu s činjenicom da prema NEMS-u jedna medicinska sestra tijekom 24 sata može odraditi do najviše 45 bodova, rezultati su pokazali da je u jedinici intenzivne medicine (10 kreveta) potrebno najmanje 5,98, odnosno šest medicinskih sestara kako bi odgovarajuće zbrinule bolesnike. Prosječna kategorizacija iznosila je 57,83 ±4,29, a najveća vrijednost kategorizacije je bila tijekom sedmog dana (59,70 ±4,44). Prema kategorizaciji, preporučeno vrijeme potrebno za zbrinjavanje jednog bolesnika u četvrtoj kategoriji tijekom 24 sata iznosi 10 i više sati. Budući da u opisu četvrte kategorije nije navedena gornja granica vremena potrebnog za zbrinjavanje bolesnika, za izračun potrebnog broja medicinskih sestara uzeto je 14 sati, što znači da je za odgovarajuće zbrinjavanje bolesnika prema kategorizaciji potrebno najmanje 5,83 odnosno šest medicinskih sestara na odjelu. To je u skladu s dobivenim podacima iz bodovnog sustava NEMS. Zadovoljstvo medicinske sestre kvalitetom pružene skrbi značajno negativno korelira s prosječnim bodovnim sustavom NEMS i kategorizacijom (veće zadovoljstvo medicinske sestre povezano je s nižim zbrojem bodova).

Zaključak. Svaki od navedenih bodovnih sustava može se primijeniti za procjenu sestrinskog radnog opterećenja u jedinici intenzivne medicine. Međutim, NEMS je jednostavniji, primjenjiviji, brži i korisniji bodovni sustav i trebalo bi ga, umjesto kategorizacije,
primjenjivati za procjenu radnog opterećenja medicinskih sestara u jedinicama intenzivne medicine.

Ključne riječi

radno opterećenje, medicinske sestre, jedinica intenzivne medicine

Hrčak ID:

239229

URI

https://hrcak.srce.hr/239229

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.544 *