Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24141/2/4/1/6

Znanje studenata studija sestrinstva o prevenciji i poimanju ubodnog incidenta

Sanja Ledinski Fičko ; University of Applied Health Sciences, Zagreb, Croatia
Matija Mlinar ; Department of Cardiac Surgery, UHC Zagreb, Croatia
Ana Marija Hošnjak ; University of Applied Health Sciences, Zagreb, Croatia
Martina Smrekar ; University of Applied Health Sciences, Zagreb, Croatia
Biljana Kurtović ; University of Applied Health Sciences, Zagreb, Croatia
Janko Babić ; University of Applied Health Sciences, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 112 Kb

str. 73-80

preuzimanja: 791

citiraj


Sažetak

Uvod. Ubodni incident predstavlja problem povezan s profesionalnim zdravljem i sigurnošću. Studenti sestrinstva skloni su nastanku ubodnog incidenta zbog nedostatka iskustva pri rukovanju iglama i oštrim predmetima.

Cilj. Odrediti razinu znanja o prevenciji i postekspozicijskoj proceduri te poimanju ubodnog incidenta.

Metode. Istraživanje je provedeno tijekom 2017. godine na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Sudionici su bili studenti studija sestrinstva u dobi od 18 godina i više. Podaci su prikupljeni s pomoću upitnika koji sadrži 17 pitanja, posebno dizajniranog za ovo istraživanje. Prvo pitanje imalo je imalo tri potpitanja, drugo pet potpitanja povezanih sa znanjem kako reagirati ako se dogodi ubodni incident, a treće trinaest potpitanja povezanih s percepcijom opasnosti ubodnog incidenta s obzirom na karakteristike pacijenata. Sudionici su također odgovorili na pitanja o sociodemografskim podacima.

Rezultati. U istraživanju je sudjelovalo 149 studenata. Rezultati istraživanja utvrdili su kako je 16 studenata doživjelo ubodni incident. Utvrđena je statistički značajna razlika kod studenata koji su završili srednju medicinsku školu u odgovorima povezanima s intervencijama u slučaju ubodnog incidenta i u odgovorima na pitanje o tome treba li vratiti poklopac na iglu nakon upotrebe. Studenti koji su završili srednju medicinsku školu odgovorili su točno. Statistički značajna razlika utvrđena je kod studenata koji nisu završili srednju medicinsku školu u odgovorima povezanima s postekspozicijskim mjerama i intervencijama nakon pojave ubodnog incidenta. Studenti koji nisu završili srednju medicinsku školu imali su bolji rezultat.

Zaključak. Rezultati ovog istraživanja mogu se upotrijebiti za izradu odgovarajućih obrazovnih strategija za povećanje svijesti o ubodnom incidentu te prevenciju njegove pojave među studentima sestrinstva u
Hrvatskoj.

Ključne riječi

ubodni incident, studenti sestrinstva, preventivni programi

Hrčak ID:

239230

URI

https://hrcak.srce.hr/239230

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.592 *