Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.24141/2/4/1/8

Percepcija medicinskih sestara na odjelima intenzivne skrbi o posjetima bolesnicima

Ines Dobrinić ; Clinic for Lung Diseases Jordanovac, Intensive Care Unit, UHC Zagreb, Croatia
Slađana Režić orcid id orcid.org/0000-0002-2360-8508 ; Department for Health Care Quality Assurance and Improvement, UHC Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 112 Kb

str. 91-101

preuzimanja: 290

citiraj


Sažetak

Uvod. Posjeti bolesnicima dio su pozitivne i učinkovite strategije koja pomaže bolesnicima i njihovim obiteljima da se bolje prilagode stresu koji nastaje prilikom prijama na odjel intenzivnog liječenja.

Cilj. Cilj je rada utvrditi percepciju medicinskih sestara na odjelima intenzivne skrbi o posjetima bolesnicima.

Metode. Istraživanje je provedeno u KBC-u Zagreb. Presječno istraživanje uključivalo je medicinske sestre koje rade na odjelima intenzivne skrbi. Primijenjena je anonimna anketa kreirana za ovo istraživanje, koju je ispunilo četrdeset i četiri ispitanika. Anketa se sastojala od 17 pitanja zatvorenog tipa koja su se odnosila na demografske podatke, pitanja povezana s informacijama o posjetima te pitanja o konceptu otvorenih posjeta.

Rezultati. Od ukupnog broja od 44 ispitanika, 25 ispitanika navodi da postoje brošure o načinu i vremenu posjeta koje daju obitelji, dok 19 ispitanika navodi kako kod njih ne postoje takve brošure. Dovoljnu edukaciju za komunikaciju s obitelji bolesnika navodi da ima 61 % ispitanika. Da posjeti imaju pozitivan učinak na stanje bolesnika odgovorilo je 41 % ispitanika, a samo 2 % ispitanika smatra da posjeti nemaju pozitivan učinak. 57 % ispitanika smatra da posjeti ponekad imaju pozitivan učinak na stanje bolesnika. Od ukupnog broja ispitanika čak ih 84 % smatra da bi vrijeme posjeta trebalo biti ograničeno. Ispitanici smatraju da posjeti ponekad ometaju njihov rad (66 %), a 59 % ispitanika smatra da posjeti pridonose širenju infekcija. Od ukupnog broja ispitanika samo 32 % navodi kako im je poznat koncept otvorenog JIL-a.

Zaključak. Više od pola ispitanika navodi kako imaju pisanu politiku posjeta na odjelima jedinice za intenzivno liječenje te da su educirani za komunikaciju s članovima obitelji bolesnika. Većina ispitanika smatra kako posjeti pridonose širenju infekcija te bi ograničili posjete djece u JIL-u. Slabo poznavanje ispitanika o konceptu otvorenog JIL-a stvara jednu od barijera za njegovo uvođenje na njihovim odjelima.

Ključne riječi

koncept otvorenog JIL-a, politika posjeta, ograničavanje posjeta, djeca u posjetu, infekcije povezane s posjetima

Hrčak ID:

239247

URI

https://hrcak.srce.hr/239247

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 954 *