Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.24141/2/4/1/9

Usporedba temporalnog zadovoljstva životom studenata sestrinstva Republike Hrvatske i Republike Bugarske

Denis Toma ; University of Applied Health Sciences, Zagreb, Croatia
Yulia Chusova ; Specialities Medical University of Varna, Varna, Bulgaria
Mara Županić orcid id orcid.org/0000-0001-7953-3595 ; University of Applied Health Sciences, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 308 Kb

str. 103-111

preuzimanja: 304

citiraj


Sažetak

Uvod. Temporalno zadovoljstvo životom može se definirati kao zadovoljstvo pojedinca prošlim, sadašnjim i budućim životom. Kako bi se smanjila potencijalna pogreška mjerenja zadovoljstva životom, u klasično istraživanje zadovoljstva životom stavlja se fokus na različita životna razdoblja. Usko uz pojam zadovoljstva životom veže se pojam sreće koja predstavlja trenutačno, prolazno iskustvo; iako je ugodno, može se dogoditi da traje duže ili kraće. Zadovoljstvo životom, s druge strane, mnogo je kompleksniji pojam, odnosno brojni autori definiraju ga kao opći osjećaj o životu pojedinca. Postoji mnogo čimbenika koji pridonose zadovoljstvu životom s brojnih područja, uključujući posao, romantične veze, odnose s obitelji i prijateljima, osobni razvoj, zdravlje te mnoge druge faktore. Mjere zadovoljstva životom općenito su subjektivne ili se temelje na varijablama koje pojedinac smatra osobno važnima u vlastitom životu.

Cilj. Ispitati i usporediti razlike u temporalnom zadovoljstvu životom studenata sestrinstva Republike Hrvatske i Republike Bugarske.

Metode. U istraživanje je bilo uključeno ukupno 100 studenata sestrinstva, od čega 50 ispitanika studira sestrinstvo u Republici Hrvatskoj, a 50 u Republici Bugarskoj. U istraživanju se kao instrument ispitivanja primijenio anketni upitnik Skala temporalnog zadovoljstva životom (Temporal Satisfaction with Life Scale, dalje u tekstu TSWLS), koju su 1998. godine osmislili Pavot i suradnici.

Rezultati. Pronađena je statistički značajna razlika u ocjenama devet od 15 tvrdnji. Nadalje, statistički značajna razlika vidljiva je u prosječnoj ocjeni ukupnoga temporalnog zadovoljstva životom između studenata sestrinstva iz RH i RB.

Zaključak. Istraživanjem su utvrđene statistički značajne razlike u temporalnom zadovoljstvu životom studenata sestrinstva iz Republike Hrvatske i Republike Bugarske.

Ključne riječi

temporalno zadovoljstvo životom; studenti sestrinstva; mjesto studiranja

Hrčak ID:

239254

URI

https://hrcak.srce.hr/239254

Datum izdavanja:

16.6.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.117 *