Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.24141/2/4/1/11

Prehrana dojenčadi i male djece na hrvatskim studijima sestrinstva: presječna studija

Ana Vidović Roguljić orcid id orcid.org/0000-0003-4720-8178 ; Health Center, Split, Croatia
Irena Zakarija-Grković ; Department of Family Medicine, Department of Clinical Skills, University of Split School of Medicine, Split, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 215 Kb

str. 127-133

preuzimanja: 377

citiraj


Sažetak

Uvod. Stope dojenja u Hrvatskoj daleko su od preporuka SZO-a, pri čemu samo 8% žena isključivo doji djecu u dobi od šest mjeseci. Medicinske sestre igraju ključnu ulogu u pružanju potpore optimalnoj prehrani dojenčadi, stoga bi njihovo preddiplomsko obrazovanje trebalo obuhvaćati navedenu temu.

Cilj. Ciljevi ove studije bili su utvrditi je li prehrana dojenčadi dio preddiplomskog kurikuluma sestrinstva u Hrvatskoj te analizirati relevantne udžbenike.

Metode. Između siječnja i ožujka 2019. ocjenjivani su javno dostupni preddiplomski kurikulumi studija sestrinstva (N=9) za akademsku godinu 2018./2019. Relevantne udžbenike analizirala su dva neovisna ocjenjivača koji su se koristili Priručnikom SZO-a o prehrani dojenčadi i male djece za zdravstvene djelatnike.

Rezultati. Prehrana dojenčadi bila je zastupljena u svim nastavnim kurikulumima. Prosječan broj tema iz Priručnika SZO-a obuhvaćenih u četiri evaluirana udžbenika iznosio je 30,4%, od čega je 2,7% ocijenjeno kao prisutno i potpuno navedeno, 21% prisutno i djelomično navedeno, a 6,7% kao netočno. Slabo zastupljene teme bile su: „Politika, zdravstveni sustav i akcije u zajednici” i „Odgovarajuća prehrana u iznimno teškim okolnostima”.

Rasprava. Ovo je jedna od rijetkih studija i prva u Hrvatskoj koja se bavi temom prehrane dojenčadi na preddiplomskim studijima sestrinstva kroz procjenu kurikuluma i sadržaja u relevantnim udžbenicima. Analizom udžbenika ustanovljeno je manje od trećine preporučenog sadržaja na temu prehrane dojenčadi.

Zaključak. Iako su svi javno dostupni kurikulumi u Hrvatskoj imali zastupljenu temu o prehrani dojenčadi, ocjenjivani udžbenici uglavnom su zastarjeli, a navedeni sadržaj nepotpun i ponekad pogrešan.

Ključne riječi

dojenje, Hrvatska, obrazovanje, hranjenje dojenčadi i male djece, kurikulum sestrinstva, ogledno poglavlje SZO-a, medicinske sestre

Hrčak ID:

239260

URI

https://hrcak.srce.hr/239260

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.037 *