Veterinarska stanica, Vol. 52 No. 2, 2021.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.46419/vs.52.2.5
Minerali u ovčjem siru
Amina Hrković-Porobija
orcid.org/0000-0002-9966-9411
; University of Sarajevo, Veterinary faculty of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Aida Hodžić
; University of Sarajevo, Veterinary faculty of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Husein Ohran
; University of Sarajevo, Veterinary faculty of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Nejra Hadžimusić
; University of Sarajevo, Veterinary faculty of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Vinko Batinić
orcid.org/0000-0001-5112-6728
; University of Mostar, Faculty of Agriculture and Food technology, Mostar, Bosnia and Herzegovina
Dinaida Tahirović
orcid.org/0000-0002-8475-4111
; University of Sarajevo, Veterinary faculty of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Almira Softić
orcid.org/0000-0003-4284-2663
; University of Sarajevo, Veterinary faculty of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Lejla Velić
; University of Sarajevo, Veterinary faculty of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Aida Kustura
orcid.org/0000-0003-0261-8771
; University of Sarajevo, Veterinary faculty of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Sažetak
Autohtoni travnički (vlašički) se sir proizvodi u planinskom području
centralne Bosne na planini Vlašić. Ovaj sir pripada skupini bijelih mekih sireva koji zriju u salamuri u anaerobnim uvjetima, proizvedeni od sirovog, termički neobrađenog ovčjeg mlijeka. Tehnologija proizvodnje je vrlo jednostavna i odgovara uvjetima proizvodnje u planinskim područjima. Sir je bogat izvor esencijalnih hranjivih sastojaka, posebice proteina, masti, vitamina i minerala. Cilj ovog istraživanja je određivanje koncentracija makro elemenata (Ca, Na, K, Mg, P) i mikro elemenata (Zn, Fe, Cu) u 15 uzoraka autohtonog ovčjeg sira tehnikom atomsko apsorpcijskom spektrometrijom (engl. Atomic absorption spectrometry, AAS) i spektrometrijom ultraljubičastim zrakama (engl. Ultravioletvisible spectrometry, UV-VIS). Tendencija povećanja Mg i K, Fe i Ca, Fe i Mg te Fe i P ustvrđena je u uzorku ispitivanog sira, ali bez statističke značajnosti. Vrijednosti koeficijenta korelacije pokazale su statističku značajnost na razini velike značajnosti razlika (P<0,01).
Ključne riječi
ovca; sir; makro elementi; mikro elementi; AAS; UV-VIS spektrometrija
Hrčak ID:
239472
URI
Datum izdavanja:
1.12.2020.
Posjeta: 2.241 *