Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Istraživanje enteropatogenih sojeva bakterije E. coli izdvojenih iz domaćega iranskoga mekanoga sira.

Ladan Mansuri Najand ; Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Bahonar University of Kerman
Reza Ghanbarpour ; Department of Pathobiology, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Bahonar University of Kerman


Puni tekst: engleski pdf 521 Kb

str. 531-536

preuzimanja: 1.166

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je utvrditi prevalenciju kontaminacije domaćega iranskoga mekanoga sira
enteropatogenim serološkim skupinama E. coli (EPEC) u jugoistočnom Iranu (Kermanu). Ukupno 77 slučajno odabranih uzoraka domaćega iranskoga mekanoga sira prikupljeno je pod sterilnim uvjetima iz različih trgovina i tržnica. Uzorci su bili nacijepljeni na selektivne hranjive podloge i pretraženi biokemijskim testovima. E. Coli bila je izdvojena iz 76 (98,70%) od 77 pretraženih uzoraka od čega je 15 (19,48%) izolata bilo enteropatogeno. Identificirano je bilo osam EPEC seroloških skupina: O26(I), O86(II), O114(IV), O142(IV i I), O119 (II), O128(III)
i O127(II). Svi su navedeni tipovi patogeni. Najčešće je bila izdvojena serološka skupina O127, a slijedile su O128 i O119. Visoki udio pojavnosti E. coli u uzorcima pretraženih sireva može se pripisati nedostatnoj sanitaciji i izostanku pasterizacije mlijeka koja se primjenjuje pri izradu sira. Zbog toga se moraju primjenjivati strože higijenske mjere te uvesti pasterizacija mlijeka kako bi se spriječilo zagađenje koliformnim uzročnicima. Na taj način izbjegle bi se zaraze uzrokovane hranom zagađenom bakterijom E. coli.

Ključne riječi

Escherichia coli; sir; serotipizacija; enteropatogeni sojevi

Hrčak ID:

22258

URI

https://hrcak.srce.hr/22258

Datum izdavanja:

20.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.439 *