Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

UČINAK OKRUŽENJA NA ZDRAVLJE DJECE

Carlos António Laranjeira ; Escola Superior de Saúde do Campus Universitário Jean Piaget de Viseu, Portugal


Puni tekst: hrvatski pdf 77 Kb

str. 94-100

preuzimanja: 840

citiraj


Sažetak

SAŽETAK
Cilj: U proteklih nekoliko godina, u porastu je zabrinutost zbog izloženosti djece kemikalijama koje se nalaze u okruženju. Malo se zna o učincima tih kemikalija na organizme u razvoju. Cilj je ovog istraživanja bio proučiti noviju medicinsku literaturu o opasnostima kemikalija koje se nalaze u okruženju, te njihovu utjecaju na zdravlje djece.
Metode: Proučavanje literature provedeno je korištenjem baze podataka MEDLINE, te neposrednim istraživanjem, pri čemu su uzeti u obzir jedino radovi objavljeni u proteklih
osam godina.
Rezultati: Djeca su izloženija onečišćivačima koji se nalaze u okruženju od odraslih, jer su zbog svojih metaboličkih potreba i ponašanja izloženi posebnu riziku vezanom uz kontakt s kemikalijama dok dišu, jedu, piju ili se igraju. Teški metali, pesticidi, postojani organski onečišćivači, te kod kuće sekundarni cigaretni dim, dovedeni su u vezu sa sve većim brojem bolesti u djece poput astme, neuroloških razvojnih poremećaja, ili raka.
Zaključak: Pedijatrima i ostalim zdravstvenim djelatnicima koji liječe djecu i adolescente, povjerena je zadaća prepoznavanja opasnosti koje mogu prouzročiti kemijska sredstva koja se nalaze u okruženju.

Ključne riječi

izloženost okruženju; onečišćenost okruženja; kemijski spojevi

Hrčak ID:

22557

URI

https://hrcak.srce.hr/22557

Datum izdavanja:

25.6.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.703 *