Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.46419/vs.52.1.10

Uzorkovanje hrane, vode za ljudsku potrošnju te obrisaka površina na mikrobiološku ispravnost

Sanja Furmeg ; Croatian Veterinary Institute, Veterinary Department Križevci, Croatia
Jadranka Sokolović ; Croatian Veterinary Institute, Veterinary Department Križevci, Croatia
Maja Bukvić ; Croatian Veterinary Institute, Veterinary Department Križevci, Croatia
Krunoslav Sokolić ; MM Meat industry d.o.o., Krašić, Croatia
Petra Mustapić orcid id orcid.org/0000-0002-4660-725X ; ID EKO d.o.o., Zagreb, Croatia
Marijan Benić ; SANATIO d.o.o., Zagreb, Croatia
Željko Cvetnić ; Croatian Veterinary Institute Veterinary Department Križevci, Croatia
Vesna Jaki Tkalec orcid id orcid.org/0000-0001-5944-7227 ; Croatian Veterinary Institute Veterinary Department Križevci, Croatia


Full text: croatian pdf 1.090 Kb

page 105-112

downloads: 2.651

cite


Abstract

Postupci uzorkovanja za mikrobiološku analizu hrane mogu utjecati na krajnji rezultat mikrobiološke pretrage. Uzorkovanje trebaju provoditi educirane i stručne osobe; pribor i oprema za uzorkovanje moraju biti sterilni; uzorak koji se uzorkuje mora biti reprezentativan, što znači da mora predstavljati jednu seriju ili lot proizvoda iz koje je uzet. Vrlo je važno uzorkovati dostatnu količinu uzorka koja je dovoljna za mikrobiološku analizu. Transport uzoraka do laboratorija i početak pretrage mora se provesti u što kraćem vremenu uz poštivanje temperaturnog režima. Sa svim se uzorcima treba postupati tako da bi se izbjeglo bilo kakvo oštećenje ambalaže. Uzorci moraju biti propisno upakirani te pravilno označeni. Subjekt u poslovanju s hranom sam određuje učestalost uzorkovanja hrane, vode i površina koje dolaze u dodir s hranom koja je definirana
planom samokontrole, a nadležna tijela kontroliraju provedbu propisanih planova. Osim uzorkovanja tijekom samokontrole koje provode osobe u poslovanju s hranom u Republici Hrvatskoj postoje i službene kontrole koje su propisane od nadležnih tijela u Republici Hrvatskoj.

Keywords

uzorkovanje; hrana; voda; obrisci; mikrobiološka analiza

Hrčak ID:

245549

URI

https://hrcak.srce.hr/245549

Publication date:

25.11.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 4.015 *