Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24141/2/4/2/3

Higijenske navike i životni uvjeti romske populacije u Sisačko-moslavačkoj županiji

Snježana Galić Lukšić ; General Hospital Sisak, Department of Pediatrics, Sisak, Croatia
Goran Lapat orcid id orcid.org/0000-0002-7548-3145 ; Faculty of Teacher Education, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jelena Lučan orcid id orcid.org/0000-0001-6701-2485 ; Viktorovac High School, Sisak, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 219 Kb

str. 165-181

preuzimanja: 171

citiraj


Sažetak

Cilj. Pokazati stupanj razvijenosti svijesti o važnosti higijene među romskom populacijom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ispitati postoje li razlike u brizi o zdravlju djece neromske populacije s obzirom na broj hospitalizirane djece romske populacije općenito i s obzirom na respiratorna oboljenja.

Metode. Ispitivanje je provedeno na 100 roditelja trenutačno hospitalizirane djece: 50 pripadnika romske populacije i 50 pripadnika neromske populacije, s pomoću anketnog upitnika posebno konstruiranog za ovo istraživanje. Kategorijski podaci predstavljeni su apsolutnom i relativnom frekvencijom. Numerički podaci opisani su medijanom i granicama interkvartalnog raspona. Razlike u kategorijskim varijablama testirane su Fisherovim egzaktnim testom. Normalnost raspodjele numeričkih varijabli testirana je Shapiro-Wilkovim testom. Razlike numeričkih varijabli između dviju nezavisnih skupina testirane su Mann-Whitneyjevim U testom.

Rezultati. Iz rezultata je vidljivo da je zbog respiratornih oboljenja jednom u šest mjeseci hospitalizirano znatno više djece (43 %) iz romskih obitelji. Kod romskih obitelji znatno manje djece hospitalizirano je kod ispitanika koji imaju gradski vodovod u kući. Djecu iz romskih obitelji znatno više vode liječniku kad su ozlijeđena, na redovitu kontrolu, a znatno manje idu liječniku kad samo trebaju neki savjet. U neromskim obiteljima znatno se više djece tušira svaki dan, svatko ima svoj ručnik i bolje razvijene higijenske navike. Iz rezultata je vidljivo da se poznavanje higijenskih navika znatno razlikuje u slučajevima romskih i neromskih obitelji. Zanemarivanje osobnih higijenskih navika djece unutar romskih obitelji ukazuje na problem nedovoljne edukacije roditelja.

Zaključak. Rezultati ukazuju na važnost konstantnog poticanja i educiranja članova obitelji i romske, kao i neromske populacije o važnosti higijene i razvijanju higijenskih navika, posebice unutar obitelji.

Ključne riječi

higijenske navike; respiratorne bolesti djece; romska populacija

Hrčak ID:

247676

URI

https://hrcak.srce.hr/247676

Datum izdavanja:

11.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 874 *