Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Zadovoljstvo poslom - prediktor radne učinkovitosti i namjere ostanka u sestrinstvu

Sajma Ajhenberger ; University Hospital Centre Osijek
Jelena Hodak orcid id orcid.org/0000-0001-7942-0363 ; University Hospital Centre Zagreb
Ivana Vadlja
Dunja Anić ; Community Health Centre Osijek


Puni tekst: engleski pdf 165 Kb

str. 193-203

preuzimanja: 277

citiraj


Sažetak

Uvod. Zadovoljstvo poslom promatramo kroz prizmu posla koji obavljamo, uvjete rada, odnose s kolegama i nadređenima te mogućnosti napredovanja i zarade. Budući da medicinske sestre čine 50 % radne snage u zdravstvenom sustavu, neupitno je da njihov broj u sustavu direktno utječe na kvalitetu sestrinske skrbi. Kao najčešće nezadovoljstvo na poslu medicinske sestre navode: nedovoljan broj djelatnika, loše uvjete rada, loše odnose s kolegama i nadređenima te nemogućnost napredovanja.

Cilj. Ciljevi istraživanja bili su ispitati zadovoljstvo medicinskih sestara i tehničara poslom i procijeniti razmišljaju li o napuštanju sadašnjeg posla te kako procjenjuju svoje zdravstveno stanje i radnu produktivnost.

Metode. Istraživanje je obuhvatilo 155 medicinskih sestara i tehničara iz tri klinička bolnička centra u Hrvatskoj (Osijek, Rijeka i Zagreb). Istraživanje je bilo ustrojeno kao presječna studija provedena od 1. siječnja do 30. lipnja 2018. Prvi dio odnosi se na demografske podatke ispitanika, dok su u drugom dijelu sadržana pitanja koja se odnose na namjeru napuštanja sadašnjeg posla, samoprocjenu zdravstvenog stanja i radne produktivnosti te zadovoljstva poslom.

Rezultati. Na tvrdnje povezane sa zadovoljstvom poslom ispitanici s VSS-om u odnosu na one sa SSS-om odgovorili su u većem postotku da su nezadovoljni uvjetima u kojima rade i mogućnošću napredovanja (46,2 %). Odnosom sa svojim nadređenima zadovoljno je oko 70 %, a poslom koji obavljaju 54 % ispitanika. Odnosom s kolegama i zaradom približno su podjednako zadovoljni ispitanici svih razina obrazovanja.

Zaključak. Najveći broj ispitanika zadovoljan je odnosom s nadređenima, kolegama i poslom, a nezadovoljan mogućnošću napredovanja i plaćom. Većinom su odgovorili da rijetko i s vremena na vrijeme razmišljaju o napuštanju posla, a svoje zdravlje procjenjuju dobrim i radnu produktivnost uobičajenom.

Ključne riječi

zadovoljstvo; učinkovitost; produktivnost; sestrinstvo; zdravlje

Hrčak ID:

247684

URI

https://hrcak.srce.hr/247684

Datum izdavanja:

11.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.108 *