Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.4.3058

Koncentracija uree u kozjem mlijeku: važnost određivanja i čimbenici varijabilnost

Darija Bendelja Ljoljić ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, Zagreb, Croatia
Iva Dolenčić Špehar orcid id orcid.org/0000-0002-8036-583X ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, Zagreb, Croatia
Zvonimir Prpić ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science ad Technology, Svetošimunska 25, Zagreb, Croatia
Ivan Vnučec ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science ad Technology, Svetošimunska 25, Zagreb, Croatia
Dubravka Samaržija ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 833 Kb

str. 707-721

preuzimanja: 703

citiraj


Sažetak

Optimalna koncentracija ureje u kravljem mlijeku je poznata i često se koristi za procjenu izbalansiranosti obroka energijom i proteinima, dok u kozjem (i ovčjem) mlijeku još uvijek nije definirana. Glavne odrednice stvaranja ureje u mlijeku jesu količina sirovih proteina u obroku i omjer proteinskog i energetskog dijela obroka. Hranidba koza s prekomjernom količinom sirovih proteina i energetski neuravnotežena hranidba uzrokuje višak dušičnih tvari u buragu, uz oslobađanje amonijaka i porast koncentracije ureje u krvi i mlijeku, što može nepovoljno utjecati na proizvodnju, koagulacijske osobine mlijeka, zagađenje okoliša i reproduktivne odlike koza. Međutim, osim hranidbe, postoje i drugi čimbenici koncentracije ureje u mlijeku: pasmina, stadij i redoslijed laktacije, vrijeme mužnje, sezona, tjelesna masa, veličina legla, proizvodnja i kemijski sastav mlijeka. Brojne studije provedene na kravljem mlijeku uključivale su utjecaj navedenih izvora varijabilnosti, dok je za kozje mlijeko dostupno svega nekoliko studija, vjerojatno zbog njegove manje ekonomske važnosti, sezonske poliestričnosti i različitog načina uzgoja i držanja koza. Cilj ovog rada je komparativno i kritički objediniti dosadašnje rezultate istraživanja o važnosti određivanja koncentracije ureje kao i pojedinim izvorima varijabilnosti koncentracije ureje u kozjem mlijeku.

Ključne riječi

kozje mlijeko; urea u mlijeku; hranidba; stadij i redoslijed laktacije; proizvodnja mlijeka

Hrčak ID:

248348

URI

https://hrcak.srce.hr/248348

Datum izdavanja:

21.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.716 *