Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj dizajna treninga na edukaciju zaposlenika

Željko Požega ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Boris Crnković ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Korina Kovačić Mađarić


Puni tekst: hrvatski pdf 231 Kb

str. 361-370

preuzimanja: 511

citiraj


Sažetak

Dizajn treninga se sastoji od planiranja sadržaja i metoda treninga te određivanja predznanja polaznika. Andragoške postavke oznacene kao aktivnosti za primjenu adekvatnih i jasnih primjera i stručnih izraza kod organizacije i izvođenja treninga te uklapanja prijašnjih znanja i iskustava polaznika poseban su segment u dizajniranju treninga. Na njima se može bazirati pravilan odabir i sadržaja i metoda poučavanja. Ovim se radom želi istražiti utječe li dizajn treninga kroz primjenu i postavljanje andragoških postavki na edukaciju zaposlenika posebno na motivaciju za trening i prijenos znanja u radne zadatke kao jedan od glavnih ciljeva edukacije zaposlenika.
Kvantitativno istraživanje je provedeno uz pomoć statistickih metoda koeficijenta korelacije i regresije. Koeficijent korelacije za usporedbu andragoških postavki i motivacije za trening iznosi 0,485 što označava manju ali statistički značajnu korelaciju prema p=0. Rezultati regresije pokazuju kako andragoške postavke objašnjavaju 25,7% varijance. Na svaku jedinicu promjene andragoških postavki motivacija se povećava za 0,424 (B=0,424) jedinice, a prema p=0.
Koeficijent korelacije andragoških postavki i transfera treninga iznosi 0,5589, što znači da se povećanjem andragoških postavki povećava i prijenos znanja u radne zadatke. Prema izračunu regresije poštivanjem andragoških postavki objašnjava se 34% varijance transfera treninga. Na svaku jedinicu promjene andragoških postavki motivacija se povećava za 0,306 (B=0,306) jedinice, a prema p=0.

Ključne riječi

dizajn treninga; obrazovanje zaposlenika; principi andragogije

Hrčak ID:

248830

URI

https://hrcak.srce.hr/248830

Datum izdavanja:

28.12.2020.

Posjeta: 893 *