Veterinarski arhiv, Vol. 90 No. 6, 2020.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0888
utjecaj propolisa i pčelinjeg peluda na kvalitetu pilećeg mesa
Ivana Prakatur
; Department of Animal Production and Biotechnology, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Ivan Miškulin
; Department of Public Health, Faculty of Medicine Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Đuro Senčić
; Department of Animal Production and Biotechnology, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Mirela Pavić
orcid.org/0000-0003-4554-3247
; Department of Anatomy, Histology and Embryology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Maja Miškulin
; Department of Public Health, Faculty of Medicine Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Danijela Samac
; Department of Animal Production and Biotechnology, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Dalida Galović
; Department of Animal Production and Biotechnology, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Matija Domaćinović
; Department of Animal Production and Biotechnology, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Sažetak
U čitavom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, bilježi se kontinuirani porast konzumacije pilećeg mesa, čija se kvaliteta u suvremenoj peradarskoj proizvodnji nastoji što više unaprijediti prije svega primjenom različitih prirodnih dodataka. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj propolisa i pčelinjeg peluda kao aditiva u hranidbi tovnih pilića na kvalitetu pilećeg mesa. U svrhu utvrđivanja spomenutog utjecaja određivana je masa klaonički obrađenih trupova pilića i randman kao i prosječne vrijednosti pH1 i pH2 prsnog mišića pilića, boja kože i mesa pilića (izražena kroz tri vrijednosti: L* za stupanj svjetloće, a* za stupanj crvenila i b* za stupanj žutila) te prosječne vrijednosti otpuštanja mesnog soka. U istraživanju je tovljeno ukupno 200 pilića Ross 308 podijeljenih u pet skupina. Tijekom cijelog tova, kontrolna skupina pilića hranjena je čistom krmnom smjesom, dok su pokusne skupine pilića hranjene krmnom smjesom uz dodatak propolisa i pčelinjeg peluda (svakog aditiva zasebno ili u njihovoj kombinaciji u određenom omjeru). Po završetku tova (nakon 42 dana) i nakon 10-satnog gladovanja, žrtvovano je po 10 pilića iz svake skupine za potrebe prethodno spomenutih analiza. Utvrđene su statistički znakovito veće vrijednosti randmana (P = 0,038) pilića pokusnih skupina u odnosu na kontrolnu skupinu kao i statistički znakovito manje vrijednosti otpuštanja mesnog soka (P = 0,003) mesa pilića pokusnih skupina u odnosu na kontrolnu skupinu. Uz to, postojala je statistički značajna razlika u vrijednosti b* boje kože (P = 0,017) te statistički značajna razlika u vrijednosti b* boje mesa (P < 0,001) među skupinama pilića. Ovo je istraživanje pokazalo kako propolis i pčelinji pelud imaju značajan pozitivan utjecaj na kvalitetu pilećeg mesa.
Ključne riječi
propolis; pčelinji pelud; tovni pilići; hranidba; kvaliteta mesa
Hrčak ID:
250294
URI
Datum izdavanja:
22.12.2020.
Posjeta: 1.396 *