Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Dušobrižništvo za starije s obzirom na semografsku sliku u poljskom društvu

Ireneusz Celary orcid id orcid.org/0000-0003-1999-9769 ; Teološki fakultet, Šlesko sveučilište u Katowicama, Katowice, Poljska


Puni tekst: njemački pdf 490 Kb

str. 1095-1113

preuzimanja: 194

citiraj


Sažetak

U Pastoralnoj konstituciji Gaudium et spes čitamo da je Crkva u današnjem svijetu koja nastavlja djelo Kristovo, obavezna proučavati i tumačiti znakove vremena kako bi mogla učinkovito odgovoriti na njegova pitanja i očekivanja i to na način koji je prilagođen mentalitetu modernog čovjeka. (s.o. 4). Na kreativnom polju napetosti između Crkve i svijeta ostvaruje se dušobrižnička služba kao organizirano i spasonosno kristovo djelovanja u službi čovjeka i to navještanjem riječi Božje, liturgijom, dušobrižničkim djelovanjem kao i svjedočanstvom kršćanskog života. Potrebno je stoga stalno prilagođavati dušobrižništvo (pastoral) promijenjenim okolnostima. U protivnom čak i najboljim i najefikasnijim oblicima djelovanja Crkve prijeti opasnost od okoštavanja i neprilagođavanja suvremenim izazovima. Upravo radi toga Crkva ima zadaću, uvijek iznova upoznati i razumijeti svijet u kojeg je Isus Krist poslao svoju Crkvu. Jedan od aktualnih izazova koji je bitan ne samo za političare, ekonomiste i sociologe, nego i za dušobrižničku službu Crvke je domografsko stanje u Poljskoj koje se izvodi iz europskih trendova. Starenje europskog i poljskog društva generira (stvara) mnoge socijalne probleme koji se negativno odražavaju na dušobrižničko (pastoralno) djelovanje Crkve. Analiza ove teme provedena u ovom članku zahtjevala je karakteriziranje posljedica demografske situacije u Europi i Poljskoj. Nadalje je zahtjevala prezentaciju nekoliko mogućih inicijativa na području dušobrižništva, za obitelji, za starije kao i procjenu mogućnosti provođenja općenito razumljivih, socijalnih i neprofitnih aktiviteta za opće dobro. Radi se i o pokušaju prikazivanja (pretstavljanja) aktiviteta na koje bi Crkva u Poljskoj trebala obratiti pažnju, posebice u pripremanju pastoralnih programa.

Ključne riječi

Ivan Pavao II.; Franjo; znakovi vremena; obitelj; dušobrižništvo (pastoral) za obitelj; dušobrižništvo (pastoral) za starije; evangelizacija.

Hrčak ID:

251248

URI

https://hrcak.srce.hr/251248

Datum izdavanja:

28.1.2021.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 737 *