Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

O genetičkom ili socijalnom određenju smjera okreta u vježbanju

Wlodzimierz Starosta ; Institut Sporutu Warszawa


Puni tekst: engleski pdf 985 Kb

str. 33-40

preuzimanja: 123

citiraj


Sažetak

Rad proizlazi iz dugogodišnjeg bavljenja autora ovim problemom, pa su unutar izlaganja korišteni veoma različiti uzorci ispitanika, te metode određivanja preferencija smjera i točnosti izvođenja okreta u desno i u lijevo.
Nađeno je da smjer okreta ovisi u znatnoj mjeri o vrsti sporta (dominacija lijevog okreta kod klizanja i umjetničke gimnastike), o spolu (značajno prevladavanje lijevog okreta kod muškaraca), o broju okreta u jednom skoku (što veći broj okreta, to češći izbor okretanja u lijevo). Također na smjer okreta utječe desnorukost, odnosno lijevorukost. Kod desnorukih ispitanika izrazito prevladava lijevi okret, dok je kod lijevorukih nađen podjednak broj onih koji preferiraju desni i onih koji preferiraju lijevi okret.
Iako je nađeno da je brzina lijevog okreta u prosjeku nešto veća od brzine desnog okreta, razlika nije bila značajna.
Čini se da se predispozicija za određeni smjer okreta razvija veoma rano. Međutim, ne valja ispitanicima prepustiti izbor smjera u vježbanju okreta, jer je, sa stanovišta razvoja koordinacije, znatno korisnije vježbati okrete u oba smjera. Pogotovo jer je na desetogišnjoj djeci utvrđeno da je razvoj motoričkih sposobnosti karakteristiran u toj dobi simetrijom pokreta, tj. podjednako točnim izvođenje pokreta u jednom i drugom smjeru.

Ključne riječi

Hrčak ID:

253301

URI

https://hrcak.srce.hr/253301

Datum izdavanja:

30.3.1986.

Podaci na drugim jezicima: ruski engleski

Posjeta: 558 *