Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.21857/m16wjce7o9

Muzej u loncu, Muzejska brijačnica i Grgurevo – požeški ekomuzej, zašto da i zašto ne

Maja Žebčević Matić orcid id orcid.org/0000-0003-2841-2093 ; Gradski muzej Požega, Požega, Hrvatska


Full text: croatian pdf 1.895 Kb

page 13-26

downloads: 322

cite


Abstract

Požega kao grad koji obiluje kulturnom baštinom i kreativnim ljudima zaslužuje da se barem razmotri ideja ekomuzeja kao načina suvremene muzeološke interpretacije koja počiva na zajedništvu s cijelom zajednicom.
Činjenica je da su projekti koji prelaze okvire uobičajenog muzejskog djelovanja i razmišljanja u našim sredinama kratka daha.
Razlog tome, sudeći po Muzeju u loncu (neuobičajenoj interpretaciji nematerijalne kulturne baštine putem okusa i mirisa zaboravljenih jela), ali i Muzejskoj brijačnici, čija se ideja zasniva na oživljavanju postojećeg muzejskog predmeta in situ (namještaja i opreme brijačnice s početka 20. stoljeća), jest problem muzeja da se uza svoju ustaljenu djelatnost i postojeće probleme teško nosi s organizacijskim i zakonskim ograničenjima i zahtjevima takvih muzejskih projekata.
Po tome se čini logičnim postaviti sudbinu tih dvaju projekata u okvir djelovanja jedinstvenog ekomuzeja koji će pokrenuti zajednicu oko samoodrživog modela prezentacije duha i nekadašnjega načina života grada.
Ako njima dodamo još i običaj Grgureva, koji se u novim uvjetima drastično i bez kontrole mijenja gubeći uporište u zajednici koja ga sve manje doživljava kao dio svojeg identiteta, o Ekomuzeju Požega vrijedilo bi ozbiljno razmisliti.

Keywords

Ekomuzej; Muzej u loncu; Grgurevo; Muzejska brijačnica.

Hrčak ID:

254533

URI

https://hrcak.srce.hr/254533

Publication date:

26.4.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 854 *