Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.21857/m8vqrtq189

Požeški period Dragutina Lermana

Maja Žebčević Matić orcid id orcid.org/0000-0003-2841-2093 ; Gradski muzej Požega, Požega, Hrvatska


Full text: croatian pdf 2.662 Kb

page 45-62

downloads: 424

cite


Abstract

Dosadašnje spoznaje o nepoznatom požeškom razdoblju života i djelovanja Dragutina Lermana do sada su se bazirale isključivo na šturim povijesnim podacima te predgovoru Kreševskih dnevnika „Čovjek koji je vjerovao u svoju sreću“ Zlate Kolarić Kišur.
Pažljivijim iščitavanjem dosad nepoznate građe pronađene u jednoj obiteljskoj arhivi (Lermanovi dnevnici, pisma…), Lermanovih tiskanih dnevnika – Afričkog i Kreševskih, građe koja se čuva u požeškom Muzeju, članaka iz lokalne i nacionalne periodike početkom stoljeća te objavljenih istraživanja Mire Kolar dobili smo puno jasniju sliku o Lermanovim požeškim poslovnim nastojanjima, kao i o obiteljskom životu.
U radu se pojašnjavaju Lermanovi motivi napuštanja uspješne karijere generalnog povjerenika pokrajine Istočni Kwango u Africi te povratka u Požegu.
Jednako tako nastoji se razjasniti lokalna i nacionalna politička i društvena pozadina uspjeha, ali i potpun slom Lermanovih poslovnih pothvata u Požegi te činjenica da je od uspješnog poslovnog čovjeka jedini ostao bez ičega, prognanik iz grada čijem je napretku posvetio velik dio svoga života.
Rad je i poticaj za istraživanje novih izvora koji posebno osvjetljavaju godine Lermanova izgnanstva u Europu o kojima ništa ne znamo te truda da pronađe investitore za propala požeška ulaganja.

Keywords

Dragutin Lerman; Požega; dnevnik; požeški period.

Hrčak ID:

254539

URI

https://hrcak.srce.hr/254539

Publication date:

26.4.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 972 *