Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.21857/90836c7k0y

Konzervatorsko-restauratorski radovi na marami i šalu iz kripte katedrale sv. Terezije Avilske u Požegi

Venija Bobnjarić Vučković orcid id orcid.org/0000-0003-1452-6639 ; Hrvatski restauratorski zavod, Restauratorski odjel Ludbreg, Ludbreg, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 11.956 Kb

str. 63-88

preuzimanja: 284

citiraj


Sažetak

Tijekom radova na sanaciji kripte u katedrali sv. Terezije Avilske u Požegi u drvenim ljesovima s posmrtnim ostacima građana i građanki Požege pronađen je velik broj grobnih priloga, pa i odjeća u kojoj su bili ukopani. Među pronađenim tekstilnim predmetima nalazile su se marama pok. Ane Slavetić i šal pok. Ane Erlinger. Marama i šal bili su izrađeni od finih, mekih i sjajnih svilenih damastnih tkanina smeđih tonova s utkanim motivima cvjetnih buketa i čipke. Konzervatorsko-restauratorska istraživanja i komparativne analize tekstilno-tehnoloških i stilskih karakteristika bili su usmjereni na određivanje vrste i podrijetla svilenih tkanina, pa su na temelju dobivenih rezultata datirani u prvu polovicu 19. stoljeća, ali nije bilo moguće utvrditi točno mjesto njihove izrade. Međutim, uspoređujući ih s drugim komparativnim primjerima, može se pretpostaviti da su nabavljene na području srednje Europe, Austrije (Beča) ili Češke, jer je kontinentalna Hrvatska s tim područjima u to doba imala intenzivne gospodarske, trgovinske i kulturne veze.
Zbog uvjeta kojima su tekstilni predmeti unutar ljesova dugo vrijeme bili izloženi tijekom procesa razgradnje tijela, iako prilično dobro očuvani, na marami i šalu bila su prisutna mnogobrojna mehanička oštećenja i fizikalno-kemijske promjene izvornih tonova obojenja. Na Odjelu za tekstil Hrvatskoga restauratorskog zavoda u Zagrebu 2006. godine provedena je faza dezinfekcije, mokrog i suhog čišćenja te sušenja s izravnavanjem cjelokupne zbirke haljina i marama, a tijekom 2009. i 2010. godine konzervatorsko-restauratorski radovi na marami i šalu nastavljeni su na Odsjeku za tekstil Restauratorskog centra Hrvatskog restauratorskog zavoda u Ludbregu. Predmeti su očišćeni od preostalih čestica nečistoće, tkanine i rese su izravnane te su na njima sanirana mehanička oštećenja kombiniranom tehnikom podlaganja i učvršćivanja šivanjem. Nakon provedenih radova predmeti su vraćeni u Požegu upakirani u kutije od beskiselinskog kartona za pohranu.

Ključne riječi

katedrala sv. Terezije Avilske; grobni tekstil; svileni damast; marama; šal; konzervatorsko-restauratorski radovi.

Hrčak ID:

254546

URI

https://hrcak.srce.hr/254546

Datum izdavanja:

26.4.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 801 *