Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Senzomotorička art terapija: Glina. Neurološke veze i psihoterapijski učinci

Mia Janković Shentser ; HART, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 62 Kb

str. 39-63

preuzimanja: 186

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 62 Kb

str. 41-42

preuzimanja: 148

citiraj


Sažetak

Ovaj članak prikazuje značajke gline kroz njene senzomotoričke kvalitete, načine njihovog ogledanja u neurološkoj slici i art terapeutskim protokolima te učinke kojima rezultiraju terapeutski procesi.
Glina je materijal koji se koristi više od 25 000 godina povijesti čovječanstva. Dobrim dijelom povijesti čovječanstva ritualna (Hansen, 2018; Henley, 2002), medicinska, obrtnička i umjetnička svrha bile su povezane pa se ovim pogledom na „prvi materijal“ (hebr. materija, materijal = Homer, glina= Hemar [ רמיח/רמוח ], op.aut.) već može naslutiti i njen utjecaj u podsvijesti čovjeka općenito, i u terapiji konkretno. Ritualne posude, skulpture i idoli, maske i ritualne kulise bile su oblikovane od gline (Raphael, 1947, citirano u Sholt i Gavron 2006). Namjera njihovog oblikovanja ostavila je prve
materijalizirane tragove projekcije podsvjesti te nam dala uvid u procese koje su naši preci prolazili. Ovo iskustvo je očito, promatramo li procese u glini kroz art terapijski okvir. Pokušamo li objasniti rad u glini na čisto senzomotoričkom nivou, ovo će se objašnjenje ubrzo pokazati nedostatnim, te ćemo morati potražiti dublje razloge i rezultate ove aktivnosti.
Dodir nije samo senzomotorni, haptički osjet, već i emotivna poruka (Cozolino, 2006, prema Elbrecht i Antcliff, 2014; Knox i Uvnäs-Moberg, 1998; Weller i Feldman, 2003 prema Elbrecht i Antcliff, 2014; Hinz, 2009; Sholt i Gavron, 2006), neurološki gledano rad u glini mijenja aktivnost u mozgu te pozitivno utječe na mentalne funkcije osobe (Kruk, Aravich, Deaver i deBeus, 2014; Lusebrink, 2004). Rad u glini oslobađa osobu suvišnih, negativnih emocija, stresa i agresije, osvještava osobi postojanje emocija te uvid u mehanizme koji te emocije potiču i uzrokuju.
U art terapiji se glina uspješno koristi u različitim dijagnostičkim i terapijskim okvirima : demenciji, traumi, schizofreniji, psihozi, depresiji, anksioznosti, poremećajima u prehrani, jačanju svijesti o sebi, pronalaženju identiteta i dr.
Navedeni aspekti rada u glini se znanstveno se uglavnom promatraju odvojeno i nedovoljno su istraživani kao povezani procesi. Ovaj rad to pokušava uskladiti i objasniti s obzirom na dostupnu literaturu i provedena istraživanja.

Ključne riječi

art terapija, senzomotorni osjet, glina, haptički osjet, mentalne funkcije

Hrčak ID:

255978

URI

https://hrcak.srce.hr/255978

Datum izdavanja:

20.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.019 *