Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Procjena zastupnika Hrvatskog sabora o političkoj moći korisnica materinskih domova i o naknadama iz sustava socijalne skrbi namijenjenima korisnicama

Lana Domjanović ; Studentica doktorskog studija Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 205 Kb

str. 65-92

preuzimanja: 111

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 57 Kb

str. 67-68

preuzimanja: 60

citiraj


Sažetak

U radu se istražuje kako zastupnici u Hrvatskom saboru percipiraju političku moć korisnica materinskih domova u Hrvatskoj te kakve iznose naknada iz sustava socijalne skrbi (zajamčene minimalne naknade i naknade za troškove stanovanja) zastupnici smatraju primjerenima korisnicama nakon otpusta iz domova. Konačno, istražuje se postoji li povezanost između percepcije zastupnika o političkoj moći korisnica i naknada iz sustava socijalne skrbi koje zastupnici predlažu.
Percepcija o političkoj moći korisnica iskazana je kao stav zastupnika o značajnosti udjela korisnica u glasačkoj snazi Hrvatske te o sklonosti zastupnica mobilizaciji i pristupanju javnim dužnosnicima. Istraživanje je provedeno anketiranjem zastupnika, a rezultati daju naslutiti kako zastupnici vjeruju u nesklonost korisnica mobilizaciji i obraćanju javnim dužnosnicima. Međutim, najveći dio zastupnika niti se slaže niti ne slaže s tvrdnjom da je udio korisnica materinskih domova u ukupnoj glasačkoj snazi Hrvatske beznačajan.
Zastupnici su, u prosjeku, predložili iznose zajamčene minimalne naknade i naknade za troškove stanovanja koji su znatno viši od iznosa koje je na temelju zakona zaista moguće ostvariti u sličnim situacijama. Također, rezultati pokazuju kako zastupnici koji iskazuju veći stupanj slaganja s tvrdnjom da korisnice materinskih domova nisu sklone mobilizaciji predlažu manji iznos zajamčene minimalne naknade i manji iznos naknade troškova stanovanja za pomoć majkama nakon otpusta iz domova. Međutim, nije dokazana povezanost percepcije zastupnika o udjelu korisnica u ukupnoj glasačkoj snazi Hrvatske s iznosima naknada koje su zastupnici predlagali, kao ni povezanost predloženih iznosa s percepcijom zastupnika o tendenciji korisnica da se za pomoć obrate javnim dužnosnicima.

Ključne riječi

Zastupnici u Hrvatskom saboru, materinski domovi, politička moć, zajamčena minimalna naknada, naknada za troškove stanovanja

Hrčak ID:

255979

URI

https://hrcak.srce.hr/255979

Datum izdavanja:

20.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 644 *