Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9
Permakultura i voćarstvo
Kristina Batelja Lodeta
orcid.org/0000-0002-8488-3490
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Alina Jantol
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Branka Šakić Bobić
orcid.org/0000-0001-9372-7628
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Vesna Očić
orcid.org/0000-0002-0323-6743
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Jelena Gadže
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Snježana Bolarić
orcid.org/0000-0002-0555-8922
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Josip Gugić
; Sveučilišni odjel za studije mora, Sveučilište u Splitu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 1.939 Kb
str. 74-84
preuzimanja: 900
citiraj
APA 6th Edition
Batelja Lodeta, K., Jantol, A., Šakić Bobić, B., Očić, V., Gadže, J., Bolarić, S. i Gugić, J. (2020). Permakultura i voćarstvo. Glasnik Zaštite Bilja, 43. (6.), 74-84. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9
MLA 8th Edition
Batelja Lodeta, Kristina, et al. "Permakultura i voćarstvo." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 43., br. 6., 2020, str. 74-84. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9. Citirano 04.12.2024.
Chicago 17th Edition
Batelja Lodeta, Kristina, Alina Jantol, Branka Šakić Bobić, Vesna Očić, Jelena Gadže, Snježana Bolarić i Josip Gugić. "Permakultura i voćarstvo." Glasnik Zaštite Bilja 43., br. 6. (2020): 74-84. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9
Harvard
Batelja Lodeta, K., et al. (2020). 'Permakultura i voćarstvo', Glasnik Zaštite Bilja, 43.(6.), str. 74-84. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9
Vancouver
Batelja Lodeta K, Jantol A, Šakić Bobić B, Očić V, Gadže J, Bolarić S i sur. Permakultura i voćarstvo. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2020 [pristupljeno 04.12.2024.];43.(6.):74-84. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9
IEEE
K. Batelja Lodeta, et al., "Permakultura i voćarstvo", Glasnik Zaštite Bilja, vol.43., br. 6., str. 74-84, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Permakultura je svjesno oblikovanje i održavanje poljoprivredno produktivnih ekosustava te zauzima svoje mjesto i značajna je u suvremenoj poljoprivredi i tranziciji prema samoodrživosti. Obzirom na poljoprivrednu proizvodnju, permakultura se trudi dati praktična rješenja u proizvodnji hrane koja su vezana uz ekološku održivost promjenom socijalno - ekonomske slike svijeta uz promjenu kulture, pristupa tehnologiji i promjenu ekonomije. Kroz načela permakulture dolazi do integracije ljudi i krajolika, koji na održivi način osiguravaju hranu, energiju, sklonište i ostale materijalne i nematerijalne potrebe. Posao voćara se uvelike mijenja ako preuzme permakulturni svjetonazor od načina tehnologije uzgoja do plasmana proizvoda na tržište gdje se pored voća plasiraju i različiti drugi proizvodi. Koristi ostvarene ovakvim sustavima gospodarenja ne mogu se mjeriti s onima ostvarenima intenzivnim načinom uzgoja.
Ključne riječi
agroekologija, permakultura, samoodrživost, tranzicija, voćarstvo
Hrčak ID:
247763
URI
https://hrcak.srce.hr/247763
Datum izdavanja:
11.12.2020.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 2.121
*