Stručni rad
https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.4
Otpornost različitih sorti pšenice na pšeničnog žiška (Sitophilus granarius L.)
Jukić Željko
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana Matković
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Anita Liška
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Karmen Jukić
; Belje plus d.o.o, Darda, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 1.918 Kb
str. 34-41
preuzimanja: 327
citiraj
APA 6th Edition
Željko, J., Matković, A., Liška, A. i Jukić, K. (2020). Otpornost različitih sorti pšenice na pšeničnog žiška (Sitophilus granarius L.). Glasnik Zaštite Bilja, 43. (5.), 34-41. https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.4
MLA 8th Edition
Željko, Jukić, et al. "Otpornost različitih sorti pšenice na pšeničnog žiška (Sitophilus granarius L.)." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 43., br. 5., 2020, str. 34-41. https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.4. Citirano 12.12.2024.
Chicago 17th Edition
Željko, Jukić, Ana Matković, Anita Liška i Karmen Jukić. "Otpornost različitih sorti pšenice na pšeničnog žiška (Sitophilus granarius L.)." Glasnik Zaštite Bilja 43., br. 5. (2020): 34-41. https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.4
Harvard
Željko, J., et al. (2020). 'Otpornost različitih sorti pšenice na pšeničnog žiška (Sitophilus granarius L.)', Glasnik Zaštite Bilja, 43.(5.), str. 34-41. https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.4
Vancouver
Željko J, Matković A, Liška A, Jukić K. Otpornost različitih sorti pšenice na pšeničnog žiška (Sitophilus granarius L.). Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2020 [pristupljeno 12.12.2024.];43.(5.):34-41. https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.4
IEEE
J. Željko, A. Matković, A. Liška i K. Jukić, "Otpornost različitih sorti pšenice na pšeničnog žiška (Sitophilus granarius L.)", Glasnik Zaštite Bilja, vol.43., br. 5., str. 34-41, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.4
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Ciljevi ovog rada bili su utvrditi razlike u otpornosti različitih sorata pšenice na pšeničnog žiška i koliki su gubici od žižaka u masi zrna tijekom 20 tjedana skladištenja. Istraživanje je provedeno u laboratoriju Zavoda za specijalnu proizvodnju bilja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na 3 sorte pšenice: Divana, Renan i Sana. U staklenke (720 ml) stavljeno je 100 g zrna i 20 nasumično odabranih odraslih žižaka. Staklenke sa zrnom i žišcima bile su 20 tjedana smještene u laboratoriju pri prosječnoj temperatura zraka od 24,9°C i prosječnoj relativnoj vlazi zraka od 64,7%. Tijekom perioda skladištenja, uočen je rast populacije pšeničnog žiška kod sve tri sorte pšenice. Najveći broj žižaka zabilježen je kod sorte Sana, što čini povećanje početne populacije za 28 puta, dok je kod sorata Renan i Divana početna populacija povećana za 1,8, odnosno 1,6 puta. Nakon 20 tjedana skladištenja gubitak mase zrna iznosio 1,30% za sortu Renan, 1,70% za sortu Divana te 12,45% za sortu Sana. Žišci su se hranili i razmnožavali više na zrnima sorte Sana jer ima mekanije zrno od sorata Divana i Renan koje su tvrđeg zrna. Obzirom da su u ovom istraživanju promatrani samo neki čimbenici koji mogu utjecati na otpornost pšenice na žiške, potrebno je nastaviti istraživanja i pri tome uzeti i druge čimbenike u razmatranje kako bi se što bolje istražile razlike u otpornosti između sorata pšenice.
Ključne riječi
pšenica, sorte, skladištenje, gubici, pšenični žižak
Hrčak ID:
245345
URI
https://hrcak.srce.hr/245345
Datum izdavanja:
23.10.2020.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.685
*