Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.7
Biosinteza bakterijske nanoceluloze (BNC) i antimikrobna aktivnost fermentirane kokosove vode s kombuchom
Sunčica Beluhan
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Valerija Nemec
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mirela Ivančić Šantek
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 1.937 Kb
str. 50-62
preuzimanja: 383
citiraj
APA 6th Edition
Beluhan, S., Nemec, V. i Ivančić Šantek, M. (2020). Biosinteza bakterijske nanoceluloze (BNC) i antimikrobna aktivnost fermentirane kokosove vode s kombuchom. Glasnik Zaštite Bilja, 43. (4.), 50-62. https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.7
MLA 8th Edition
Beluhan, Sunčica, et al. "Biosinteza bakterijske nanoceluloze (BNC) i antimikrobna aktivnost fermentirane kokosove vode s kombuchom." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 43., br. 4., 2020, str. 50-62. https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.7. Citirano 04.12.2024.
Chicago 17th Edition
Beluhan, Sunčica, Valerija Nemec i Mirela Ivančić Šantek. "Biosinteza bakterijske nanoceluloze (BNC) i antimikrobna aktivnost fermentirane kokosove vode s kombuchom." Glasnik Zaštite Bilja 43., br. 4. (2020): 50-62. https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.7
Harvard
Beluhan, S., Nemec, V., i Ivančić Šantek, M. (2020). 'Biosinteza bakterijske nanoceluloze (BNC) i antimikrobna aktivnost fermentirane kokosove vode s kombuchom', Glasnik Zaštite Bilja, 43.(4.), str. 50-62. https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.7
Vancouver
Beluhan S, Nemec V, Ivančić Šantek M. Biosinteza bakterijske nanoceluloze (BNC) i antimikrobna aktivnost fermentirane kokosove vode s kombuchom. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2020 [pristupljeno 04.12.2024.];43.(4.):50-62. https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.7
IEEE
S. Beluhan, V. Nemec i M. Ivančić Šantek, "Biosinteza bakterijske nanoceluloze (BNC) i antimikrobna aktivnost fermentirane kokosove vode s kombuchom", Glasnik Zaštite Bilja, vol.43., br. 4., str. 50-62, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.7
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Bakterijska nanoceluloza (BNC) je obnovljiva prirodna polimerna sirovina koju karakteriziraju izvrsna svojstva poput visoke kristaliničnosti i stupnja polimerizacije, hidrofilnosti, kiralnosti, biorazgradivosti, te sposobnosti stvaranja različitih morfologija polukristaliničnih vlakana. U ovom je radu istraživan uzgoj kombuche u aerobnim uvjetima tijekom 14 dana fermentacije u kokosovoj vodi na sobnoj temperaturi, pri različitim koncentracijama saharoze. Praćene su promjene pH vrijednosti, koncentracije etanola, octene, glukonske i mliječne kiseline, kao i prinos BNC. Istraživana je kinetika otpuštanja vode iz sintetizirane BNC, a rezultati su potvrdili da su uzorci pogodni za zacjeljivanje rana na koži. Antimikrobna aktivnost kombuche je testirana na bakterijama Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium i Bacillus subtilis, te kvascu vrste Candida albicans. Uočena je antimikrobna aktivnost fermentirane kokosove vode na bakterije, no ne u potpunosti i na kvasac C. albicans.
Ključne riječi
bakterijska nanoceluloza, kombucha, organske kiseline, kinetika otpuštanja vode, antimikrobna aktivnost
Hrčak ID:
241586
URI
https://hrcak.srce.hr/241586
Datum izdavanja:
17.7.2020.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.433
*