Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.7

Biosinteza bakterijske nanoceluloze (BNC) i antimikrobna aktivnost fermentirane kokosove vode s kombuchom

Sunčica Beluhan ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Valerija Nemec ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mirela Ivančić Šantek ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.937 Kb

str. 50-62

preuzimanja: 383

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak


Bakterijska nanoceluloza (BNC) je obnovljiva prirodna polimerna sirovina koju karakteriziraju izvrsna svojstva poput visoke kristaliničnosti i stupnja polimerizacije, hidrofilnosti, kiralnosti, biorazgradivosti, te sposobnosti stvaranja različitih morfologija polukristaliničnih vlakana. U ovom je radu istraživan uzgoj kombuche u aerobnim uvjetima tijekom 14 dana fermentacije u kokosovoj vodi na sobnoj temperaturi, pri različitim koncentracijama saharoze. Praćene su promjene pH vrijednosti, koncentracije etanola, octene, glukonske i mliječne kiseline, kao i prinos BNC. Istraživana je kinetika otpuštanja vode iz sintetizirane BNC, a rezultati su potvrdili da su uzorci pogodni za zacjeljivanje rana na koži. Antimikrobna aktivnost kombuche je testirana na bakterijama Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium i Bacillus subtilis, te kvascu vrste Candida albicans. Uočena je antimikrobna aktivnost fermentirane kokosove vode na bakterije, no ne u potpunosti i na kvasac C. albicans.

Ključne riječi

bakterijska nanoceluloza, kombucha, organske kiseline, kinetika otpuštanja vode, antimikrobna aktivnost

Hrčak ID:

241586

URI

https://hrcak.srce.hr/241586

Datum izdavanja:

17.7.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.433 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.