Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.10
Mogućnosti i perspektive svježe narezanog voća i povrća na zagrebačkom tržištu
Branka Levaj
orcid.org/0000-0002-0425-4847
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Božidar Matijević
; Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture, University of Zagreb, Croatia
Zoran Zorić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Verica Dragović-Uzelac
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Danijela Bursać Kovačević
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Sanja Lončarić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Sandra Pedisić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Ivona Elez Garofulić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Jasna Mrvčić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Zrinka Čosić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Maja Repajić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Puni tekst: engleski pdf 1.893 Kb
str. 76-85
preuzimanja: 360
citiraj
APA 6th Edition
Levaj, B., Matijević, B., Zorić, Z., Dragović-Uzelac, V., Bursać Kovačević, D., Lončarić, S., ... Repajić, M. (2020). Mogućnosti i perspektive svježe narezanog voća i povrća na zagrebačkom tržištu. Glasnik Zaštite Bilja, 43. (4.), 76-85. https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.10
MLA 8th Edition
Levaj, Branka, et al. "Mogućnosti i perspektive svježe narezanog voća i povrća na zagrebačkom tržištu." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 43., br. 4., 2020, str. 76-85. https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.10. Citirano 04.12.2024.
Chicago 17th Edition
Levaj, Branka, Božidar Matijević, Zoran Zorić, Verica Dragović-Uzelac, Danijela Bursać Kovačević, Sanja Lončarić, Sandra Pedisić, et al. "Mogućnosti i perspektive svježe narezanog voća i povrća na zagrebačkom tržištu." Glasnik Zaštite Bilja 43., br. 4. (2020): 76-85. https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.10
Harvard
Levaj, B., et al. (2020). 'Mogućnosti i perspektive svježe narezanog voća i povrća na zagrebačkom tržištu', Glasnik Zaštite Bilja, 43.(4.), str. 76-85. https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.10
Vancouver
Levaj B, Matijević B, Zorić Z, Dragović-Uzelac V, Bursać Kovačević D, Lončarić S i sur. Mogućnosti i perspektive svježe narezanog voća i povrća na zagrebačkom tržištu. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2020 [pristupljeno 04.12.2024.];43.(4.):76-85. https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.10
IEEE
B. Levaj, et al., "Mogućnosti i perspektive svježe narezanog voća i povrća na zagrebačkom tržištu", Glasnik Zaštite Bilja, vol.43., br. 4., str. 76-85, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.10
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Svježe rezano (eng. fresh-cut; FC) voće ili povrće predstavlja voće ili povrće oprano, oguljeno i/ili narezano i zapakirano, u potpunosti iskoristivo, praktično te sačuvane nutritivne vrijednosti, okusa i svježine. Voće i povrće obiluje biološki aktivnim spojevima koji imaju blagotvorni učinak na zdravlje ljudi ako se konzumiraju često i svakodnevno. Zdravstveno osviješteni potrošači cijene takve proizvode zbog njihove praktičnost iako su skloni brzom kvarenju što utječe na skraćenje roka trajanja tih proizvoda. Optimalni uvjeti proizvodnje kao i uvjeti prodaje nužni su za održavanje njihove ispravnosti u predviđenom roku trajanja. U okviru BICRO-projekta koji se provodio na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu izrađen je prototip automata koji bi mogao zamijeniti serviranje FC voća i povrća na način tzv. salad-bara i osigurati najviše higijenske uvjete serviranja takve hrane. U prvom dijelu ovog istraživanja ispitan je rad prototipa sa svježe narezanom jabukom tijekom 7 dana, a u drugom dijelu provedena je usmena anketa građana Zagreba o njihovim navikama i interesu vezano za FC voće i povrće. Kvaliteta i senzorske osobine FC jabuka skladištenih u prototipu bile su zadovoljavajuće 4 dana, a mikrobiološka analiza pokazala je da prototip daje siguran proizvod kroz 7 dana. Temeljem odgovora građana koji su iskazali interes da prilikom kupovine FC voća i povrća sami biraju vlastitu kombinaciju te da im je moguće kupovati takve proizvode i blizu radnog mjesta, čini se da postoji potreba za postojanjem ovakvog automata. Općenito, analiza tržišta ukazala je da građani kupuju FC proizvode i da postoji interes za proširenjem ponude.
Ključne riječi
fresh-cut voće i povrće, fresh-cut jabuke, automat, mikrobiološka analiza, analiza tržišta
Hrčak ID:
241589
URI
https://hrcak.srce.hr/241589
Datum izdavanja:
17.7.2020.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.603
*