Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.10

Mogućnosti i perspektive svježe narezanog voća i povrća na zagrebačkom tržištu

Branka Levaj orcid id orcid.org/0000-0002-0425-4847 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Božidar Matijević ; Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture, University of Zagreb, Croatia
Zoran Zorić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Verica Dragović-Uzelac ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Danijela Bursać Kovačević ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Sanja Lončarić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Sandra Pedisić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Ivona Elez Garofulić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Jasna Mrvčić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Zrinka Čosić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Maja Repajić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 1.893 Kb

page 76-85

downloads: 216

cite

Download JATS file


Abstract


Svježe rezano (eng. fresh-cut; FC) voće ili povrće predstavlja voće ili povrće oprano, oguljeno i/ili narezano i zapakirano, u potpunosti iskoristivo, praktično te sačuvane nutritivne vrijednosti, okusa i svježine. Voće i povrće obiluje biološki aktivnim spojevima koji imaju blagotvorni učinak na zdravlje ljudi ako se konzumiraju često i svakodnevno. Zdravstveno osviješteni potrošači cijene takve proizvode zbog njihove praktičnost iako su skloni brzom kvarenju što utječe na skraćenje roka trajanja tih proizvoda. Optimalni uvjeti proizvodnje kao i uvjeti prodaje nužni su za održavanje njihove ispravnosti u predviđenom roku trajanja. U okviru BICRO-projekta koji se provodio na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu izrađen je prototip automata koji bi mogao zamijeniti serviranje FC voća i povrća na način tzv. salad-bara i osigurati najviše higijenske uvjete serviranja takve hrane. U prvom dijelu ovog istraživanja ispitan je rad prototipa sa svježe narezanom jabukom tijekom 7 dana, a u drugom dijelu provedena je usmena anketa građana Zagreba o njihovim navikama i interesu vezano za FC voće i povrće. Kvaliteta i senzorske osobine FC jabuka skladištenih u prototipu bile su zadovoljavajuće 4 dana, a mikrobiološka analiza pokazala je da prototip daje siguran proizvod kroz 7 dana. Temeljem odgovora građana koji su iskazali interes da prilikom kupovine FC voća i povrća sami biraju vlastitu kombinaciju te da im je moguće kupovati takve proizvode i blizu radnog mjesta, čini se da postoji potreba za postojanjem ovakvog automata. Općenito, analiza tržišta ukazala je da građani kupuju FC proizvode i da postoji interes za proširenjem ponude.

Keywords

fresh-cut voće i povrće, fresh-cut jabuke, automat, mikrobiološka analiza, analiza tržišta

Hrčak ID:

241589

URI

https://hrcak.srce.hr/241589

Publication date:

17.7.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 999 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.