Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.43.3.11
Učinak primjene komercijalnih pektolitičkih enzima na kakvoću mladog vina Babić
Ivana Alpeza
orcid.org/0000-0003-0278-3312
; Centar za vinogradarsvto, vinarstvo i uljarstvo, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb, Hrvatska
Karin Kovačević Ganić
; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Andreja Vanzo
; Kmetijski institut Slovenije, Ljubljana, Slovenia
Dragica Kaštelanac
; Centar za vinogradarsvto, vinarstvo i uljarstvo, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb, Hrvatska
Puni tekst: engleski pdf 1.867 Kb
str. 87-96
preuzimanja: 396
citiraj
APA 6th Edition
Alpeza, I., Kovačević Ganić, K., Vanzo, A. i Kaštelanac, D. (2020). Učinak primjene komercijalnih pektolitičkih enzima na kakvoću mladog vina Babić. Glasnik Zaštite Bilja, 43. (3.), 87-96. https://doi.org/10.31727/gzb.43.3.11
MLA 8th Edition
Alpeza, Ivana, et al. "Učinak primjene komercijalnih pektolitičkih enzima na kakvoću mladog vina Babić." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 43., br. 3., 2020, str. 87-96. https://doi.org/10.31727/gzb.43.3.11. Citirano 04.12.2024.
Chicago 17th Edition
Alpeza, Ivana, Karin Kovačević Ganić, Andreja Vanzo i Dragica Kaštelanac. "Učinak primjene komercijalnih pektolitičkih enzima na kakvoću mladog vina Babić." Glasnik Zaštite Bilja 43., br. 3. (2020): 87-96. https://doi.org/10.31727/gzb.43.3.11
Harvard
Alpeza, I., et al. (2020). 'Učinak primjene komercijalnih pektolitičkih enzima na kakvoću mladog vina Babić', Glasnik Zaštite Bilja, 43.(3.), str. 87-96. https://doi.org/10.31727/gzb.43.3.11
Vancouver
Alpeza I, Kovačević Ganić K, Vanzo A, Kaštelanac D. Učinak primjene komercijalnih pektolitičkih enzima na kakvoću mladog vina Babić. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2020 [pristupljeno 04.12.2024.];43.(3.):87-96. https://doi.org/10.31727/gzb.43.3.11
IEEE
I. Alpeza, K. Kovačević Ganić, A. Vanzo i D. Kaštelanac, "Učinak primjene komercijalnih pektolitičkih enzima na kakvoću mladog vina Babić", Glasnik Zaštite Bilja, vol.43., br. 3., str. 87-96, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.43.3.11
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Svrha ovog istraživanja bila je ispitati utjecaj komercijalnih pripravaka pektolitičkih enzima na sastav antocijana, parametre boje i određene senzorne atribute u mladim vinima autohtone sorte Babić. Tijekom dvije berbe, maceracija bez komercijalnih enzima uspoređivana je s dva tretmana s različitim enzimatskim pripravcima; pektinaza sa sekundarnom aktivnošću celulaza u hemicelulaza (A) te pektinaza s inaktivnim stanicama kvasaca (B). Oba proizvoda utjecala su pozitivno na sadržaj i sastav antocijana, ali s različitim intenzitetom. Pozitivan utjecaj enzima očitovan je i kroz parametre boje; intenzitet, nijansu i relativan odnos između žute, crvene i plave boje, ali ovisno o sastavu pripravka. Svi mjereni parametri kakvoće mladih vina proizvedeni maceracijom s pripravkom A bili su bolji u odnosu na kontrolan tretman i djelomično bolji u odnosu na tretman s pripravkom B. Senzorne analize potvrdile su rezultate kemijskih parametara i mlada vina maceracije s pektolitičkim enzimima bila su senzorno značajno bolja. Pripravak kombinacije enzima i inaktivnih stanica kvasaca (B) nije imao ujednačen učinak tijekom dvije berbe, bez obzira na parametar kakvoće. Temeljeno na rezultatima ovog istraživanja, primjena komercijalnih pektolitičkih enzima može biti korisna kao tehnološki postupak osiguranja primarnih čimbenika kakvoće mladih vina sorte Babić. Međutim, ovi rezultati upućuju također i na potrebu istraživanja prije primjene u stvarnoj proizvodnji, radi selekcije i preporuke specifičnih enzimatskih pripravaka, vodeći računa o sorti i svojstvima kakvoće koje je potrebno poboljšati.
Ključne riječi
antocijani, boja, senzorna kakvoća, pektolitički enzimi, vino, Babić
Hrčak ID:
238436
URI
https://hrcak.srce.hr/238436
Datum izdavanja:
2.6.2020.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.630
*