Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24141/2/5/1/2

Znanje medicinskih sestara/tehničara o palijativnoj skrbi na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene zaštite

Ružica Marinić orcid id orcid.org/0000-0002-5607-2340 ; University Hospital Centre Zagreb, Zagreb, Croatia
Ana Joka ; University Hospital Centre Zagreb, Zagreb, Croatia
Adriano Friganović ; University Hospital Centre Zagreb, Zagreb, Croatia; University of Applied Health Sciences, Zagreb, Croatia
Ana Ljubas ; University Hospital Centre Zagreb, Zagreb, Croatia; University of Applied Health Sciences, Zagreb, Croatia
Valerija Korent ; County Hospital Čakovec, Čakovec, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 129 Kb

str. 17-28

preuzimanja: 367

citiraj


Sažetak

Uvod. Sveobuhvatnu brigu za bolesne koji više ne reagiraju na postupke liječenja nazivamo palijativnom skrbi. Palijativna medicina ne odgađa niti ubrzava smrt, ona promiče život, a umiranje smatra normalnim procesom. U palijativnoj medicini i skrbi nema mjesta za hijerarhiju, važan je timski rad, fokus na bolesnika i poštivanje njegove autonomije.

Cilj. Provedeno istraživanje prikazuje znanje medicinskih sestara i tehničara o palijativnoj skrbi na primarnoj sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene zaštite.

Metode. Provedeno je prospektivno istraživanje na području Republike Hrvatske na tri razine zdravstvene zaštite. U studiju je uključeno 150 ispitanika, a u istraživanju je primijenjen instrument PCQN (Palliative Care Quality Network, 1996.), anketni upitnik koji su izradile Margaret M. Ross i suradnice sa Sveučilišta Ottawa u Kanadi, koji je hrvatskom jeziku prilagodila Sandra Lovrić.

Rezultati. Rezultati provedenog istraživanja pokazuju kako je znanje medicinskih sestara i tehničara o palijativnoj skrbi nedostatno bez obzira na brojne edukacije koje se provode unazad deset godina, ali da daleko veće znanje imaju medicinske sestre i tehničari na primarnoj razini zdravstvene zaštite nego na sekundarnoj i tercijarnoj.

Zaključak. Prema rezultatima provedenog istraživanja možemo zaključiti da je potrebno provoditi kvalitetnije edukacije s primjerima iz stvarnog života kojima je cilj postizanje veće razine empatije, širenja znanja o palijativnoj skrbi i važnosti brige za palijativne bolesnike. Preporuka je povećanje broja edukacija u manjim grupama, na lokalnom jeziku, prilagodljivo i razumljivo svim zdravstvenim djelatnicima. Edukaciju moraju provoditi visokoobrazovani ljudi iz područja palijativne medicine i skrbi, kao i zdravstveni djelatnici koji rade na navedenom području.

Ključne riječi

palijativna medicina; palijativna skrb; palijativni bolesnik

Hrčak ID:

261434

URI

https://hrcak.srce.hr/261434

Datum izdavanja:

23.8.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.246 *