Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24141/2/5/1/3

Razine znanja studenata sestrinstva o hemodinamskom monitoringu

Josip Brezić ; University of Applied Health Sciences, Zagreb, Croatia
Biljana Kurtović ; University of Applied Health Sciences, Zagreb, Croatia
Adriano Friganović orcid id orcid.org/0000-0002-9528-6464 ; University of Applied Health Sciences, Zagreb, Croatia; Department of Anesthesiology and Intensive Medicine, University Hospital Centre Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 173 Kb

str. 29-39

preuzimanja: 360

citiraj


Sažetak

Uvod. Hemodinamski monitoring od neizmjerne je važnosti jer obuhvaća sve vitalne organske sustave i njihovo funkcioniranje, a svaka greška u interpretaciji praćenih parametara može rezultirati drastičnim pogoršanjem bolesnikova stanja te dovesti do smrti.

Cilj. Cilj ove studije bio je istražiti razine znanja o hemodinamskom monitoringu redovnih i izvanrednih studenata prve, druge i treće godine na preddiplomskom studiju sestrinstva Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu. Hipoteze istraživanja bile su da je razina znanja povezana s višom godinom studija te da je razina znanja o hemodinamskom monitoringu veća kod izvanrednih studenata.

Metode. Ispitanici istraživanja bili su redovni i izvanredni studenti Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu (N = 280) u periodu od prosinca 2020. do veljače 2021. Za potrebe istraživanja autori su izradili upitnik koji su studenti rješavali online, a rezultati upitnika bili su anonimni.

Rezultati. Istraživanjem je utvrđeno da je kod svih godina redovnog i izvanrednog studija sestrinstva prisutna adekvatna razina znanja u području hemodinamskog monitoringa. Utvrđivanjem razlika u znanju studenata izvanrednog studija sestrinstva i redovnog studija sestrinstva uočeno je kako izvanredni studenti postižu nekoliko statistički značajno boljih rezultata (p < 0,05).

Zaključak. Provedena studija pokazuje zadovoljavajuću razinu znanja kod studenata redovnog studija sestrinstva, s obzirom na to da veliki dio studenata, izvan fakultetskih obveza, nije bio u kontaktu s hemodinamskim monitoringom. Specifičnost i kompleksnost rada u jedinici intenzivnog liječenja proizlazi iz posebno ranjive i osjetljive populacije pacijenata koji zahtijevaju maksimalnu skrb, zbog čega medicinske sestre i tehničari trebaju kontinuiranu edukaciju, usavršavanje starih i novih vještina i znanja te upoznavanje s novim metodama monitoringa.

Ključne riječi

hemodinamski monitoring; razina znanja; studenti sestrinstva; sestrinstvo

Hrčak ID:

261435

URI

https://hrcak.srce.hr/261435

Datum izdavanja:

23.8.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 994 *