Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.24141/2/5/1/6

Rizik za pad pacijenata s amputacijom udova na Kliničkom zavodu za rehabilitaciju i ortopedska pomagala KBC-a Zagreb

Danijela Golub ; Clinical Institute for Rehabilitation and Orthopedic Aids, UHC Zagreb, Croatia
Slađana Režić orcid id orcid.org/0000-0002-2360-8508 ; Department for Health Care Quality Assurance and Improvement, UHC Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 77 Kb

str. 67-73

preuzimanja: 259

citiraj


Sažetak

Uvod. Pad pacijenta predstavlja znatan klinički problem, jer kao posljedica pada može nastupiti invalidnost, a u nekim slučajevima i smrtni ishod. Pad utječe na kvalitetu života pacijenata, uzrokuje produljenje boravka u bolnici te povećava troškova liječenja. Pad nastaje kao posljedica interakcije brojnih čimbenika. U bolničkoj zdravstvenoj ustanovi pad spada u neželjene događaje.

Cilj. Utvrditi broj padova pacijenata unutar Kliničkog zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala KBC-a Zagreb u periodu od 1. rujna 2019. do 29. veljače 2020.

Metode. Podaci su uzeti retrogradno iz BIS sustava (sestrinska dokumentacija) te su obrađeni. Istraživanje je uključivalo 212 pacijenata s amputacijom udova (oba spola) koji su u navedenom periodu hospitalizirani u Kliničkom zavodu za rehabilitaciju i ortopedska pomagala.

Rezultati. Rezultati su pokazali da pacijenti s amputacijom udova prilikom dolaska na rehabilitaciju zbog svoje primarne dijagnoze imaju rizik za pad. Od 212 zaprimljenih pacijenata 209 ih je imalo rizik za pad prema Morse skali, a od ukupnog broja pacijenata samo su dva pacijenta pala.

Zaključak. Pacijenti s amputacijom udova imaju povećani rizik za pad. Retrospektivno istraživanje pokazuje da je usprkos povećanom riziku za pad broj padova u pacijenata malen. To ukazuje na kvalitetan rad svih zdravstvenih djelatnika.

Ključne riječi

pad; rizik za pad; Morse skala; amputacija udova

Hrčak ID:

261438

URI

https://hrcak.srce.hr/261438

Datum izdavanja:

23.8.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 809 *