Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Učinak živih stanica kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate pašno držanih, mliječnih ovaca tijekom kasne laktacije

Tomislav Mašek ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Željko Mikulec ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Hrvoje Valpotić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Luana Kušće ; Dairy Sheep Farm, Špin, Poreč
Nataša Mikulec ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Neven Antunac ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: engleski pdf 309 Kb

str. 95-104

preuzimanja: 1.304

citiraj


Sažetak

Proveden je hranidbeni pokus kako bi se procijenio učinak živih stanica kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodnju i sastav mlijeka te krvne pokazatelje u kasnoj laktaciji. Pokus je proveden na 40 ovaca hrvatske oplemenjene mliječne pasmine koje su bile podijeljene u kontrolnu skupinu bez živih stanica kvasca (CD =
kontrolna hrana) i pokusnu sa živim stanicama kvasca u hrani (YC = hrana sa Saccharomyces cerevisiae). Obrok je zasnovan na paši i koncentratnom dodatku koji se sastojao od kukuruza (66,3%), sojine sačme (18,7%), stočnog brašna (6%) i brašna lucerne (4%). Dodatak živih stanica kvasca značajno je povećao dnevnu
količinu mlijeka u 23. tjednu (P<0,5) i 27. tjednu (P<0,5). Jutarnja količina mlijeka također je bila značajno viša u tom razdoblju. Sve ostale vrijednosti vezane uz količinu mlijeka nisu se značajno razlikovale. Prosječna količina mlijeka tijekom pokusnog razdoblja bila je viša u YC skupini nego u CD skupini (604,60 ± 83,21 i
630,28 ± 92,34, za kontrolnu i pokusnu skupinu), ali razlika nije bila statistički značajna (P>0,5). Postupci nisu utjecali na kemijski sastav mlijeka s izuzetkom mliječne masti koja je bila značajno viša u pokusnoj skupini. Krvni se pokazatelji nisu razlikovali između skupina. Zaključili smo da, u uvjetima našeg pokusa, dodavanje
živih stanica kvasca nije imalo statistički značajan utjecaj na proizvodne rezultate mliječnih ovaca tijekom kasne laktacije. Učinak je vjerojatno bio smanjen zbog veće količine koncentrata u obroku, stadija laktacije i visokih temperatura.

Ključne riječi

žive stanice kvasca; ovce; mlijeko; krvni pokazatelji

Hrčak ID:

24140

URI

https://hrcak.srce.hr/24140

Datum izdavanja:

21.4.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.687 *