Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Učinak sanitacije vimena na higijensku kakvoću mlijeka krava

Željko Pavičić ; Department of Animal Hygiene, Environment and Ethology, Faculty of Veterinary Medicine, University of
Marijan Cergolj ; Clinic for Obstetrics and Reproduction, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb
Tomislav Balenović ; Department of Animal Husbandry, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Anamaria Ekert-Kabalin ; Department of Animal Husbandry, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Hrvoje Valpotić ; Department of Animal Nutrition, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 319 Kb

str. 105-112

preuzimanja: 1.044

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je utvrditi značajnost dezinfekcije vimena prije i poslije mužnje na higijensku kakvoću svježega sirova mlijeka u stadima mliječnih krava, gdje se dotada obavljala samo primarna higijena vimena s vodom. Istraživanje je provedeno na 4 obiteljska gospodarstva s različitom higijenskom kakvoćom mlijeka, pri čemu su za utvrđivanje učinka dezinfekcije vimena prije i poslije mužnje odabrana tri gospodarstva (pokusne skupine), a preostalo četvrto gospodarstvo nastavilo je u pripremi vimena za mužnju koristiti primarnu higijenu vodom (kontrolna skupina). Dezinfekcija prije mužnje na pokusnim skupinama obavljala se uranjanjem sisa u specijalnu čašu s aktivnom pjenom na osnovi površinski aktivnih tvari, organskih kiselina i vodikova peroksida, a dezinfekcija nakon mužnje uranjanjem sisa u sredstvo, koje uz supstanciju za njegu kože sadrži 1,94 %- tnu linearnu dodecyl-benzen-sulfonsku kiselinu (LDBS). Za određivanje somatskih stanica i mikroorganizama ukupno je uzeto sedam pojedinačnih uzoraka mlijeka od svake krave u istraživanju u razdoblju od 3 mjeseca. Nakon uzimanja uzorci su dostavljeni u laboratorij, gdje je standardnim metodama utvrđen broj somatskih stanica i mikroorganizama/ml mlijeka. Prema dobivenim podatcima u tri pokusne skupine zabilježeno je
statistički značajno smanjenje oba pokazatelja: broj somatskih stanica smanjio se za 7,68 - 10,12%, a broj mikroorganizama za 23,02 - 24,07%. Za razliku od navedenog, broj somatskih stanica u kontrolnoj skupini je porastao tijekom promatranog razdoblja za 20,97%, uz manje kolebanja u broju mikroorganizama. Zaključeno je da prelazak s primarne higijene vimena vodom na dezinfekciju sisa prije i poslije mužnje kod krava znatno smanjuje prosječan broj somatskih stanica i mikroorganizama u svježem sirovom mlijeku i time poboljšava
higijensku kakvoću mlijeka u određenom razdoblju.

Ključne riječi

krava; vime; sanitacija; mikroorganizmi; somatske stanice; mlijeko

Hrčak ID:

24141

URI

https://hrcak.srce.hr/24141

Datum izdavanja:

21.4.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.308 *