Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/22.3.3202
Pregled novih spoznaja u kemiji mlijeka
Alen Džidić
orcid.org/0000-0001-8259-4372
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Animal Science, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Croatia
Šimun Zamberlin
orcid.org/0000-0003-2707-4571
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Croatia
Neven Antunac
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Croatia
Dragica Šalamon
orcid.org/0000-0003-3676-104X
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Animal Science, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Croatia
Sažetak
Tijekom dvadeset i prvog stoljeća nove spoznaje u istraživanju kemijskog sastava I kvalitete mlijeka su kontinuirane. U zadnjih nekoliko godina istraživanja koja su se obavljala u laboratoriju postaju puno detaljnija i sofisticirana, dok dio rutinskih laboratorijskih analiza postaje moguć na farmama. Laboratorijske analitičke metode za određivanje komponenti mlijeka i mliječnih proizvoda mogu biti referentne ili rutinske koje su kalibrirane uz pomoć referentnih metoda. Nove analitičke metode u laboratorijskoj analitici uključuju opremu za elektroforezu, kromatografiju, određivanje aminokiselinskih sekvenci, elektronsku mikroskopiju, DLS-metoda (metoda dinamičkog rasipanja svjetlosti), neutronsko i radioaktivno zračenje, reologija, masenu spektrometriju i proteomske analize koje su detaljno objašnjene u ovom preglednom radu. Pregledni rad opisuje analitičke metode analize sastava mlijeka u laboratoriju (bjelančevine, mliječnu mast, laktozu, minerale i vitamine), te analitičke metode na farmi koje koriste senzorsku tehnologiju.
Ključne riječi
sastav mlijeka; kemija mlijeka; analitičke tehnike; senzori
Hrčak ID:
262488
URI
Datum izdavanja:
19.9.2021.
Posjeta: 1.117 *