Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/22.3.3202

Pregled novih spoznaja u kemiji mlijeka

Alen Džidić orcid id orcid.org/0000-0001-8259-4372 ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Animal Science, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Croatia
Šimun Zamberlin orcid id orcid.org/0000-0003-2707-4571 ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Croatia
Neven Antunac ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Croatia
Dragica Šalamon orcid id orcid.org/0000-0003-3676-104X ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Animal Science, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 693 Kb

str. 497-509

preuzimanja: 154

citiraj


Sažetak

Tijekom dvadeset i prvog stoljeća nove spoznaje u istraživanju kemijskog sastava I kvalitete mlijeka su kontinuirane. U zadnjih nekoliko godina istraživanja koja su se obavljala u laboratoriju postaju puno detaljnija i sofisticirana, dok dio rutinskih laboratorijskih analiza postaje moguć na farmama. Laboratorijske analitičke metode za određivanje komponenti mlijeka i mliječnih proizvoda mogu biti referentne ili rutinske koje su kalibrirane uz pomoć referentnih metoda. Nove analitičke metode u laboratorijskoj analitici uključuju opremu za elektroforezu, kromatografiju, određivanje aminokiselinskih sekvenci, elektronsku mikroskopiju, DLS-metoda (metoda dinamičkog rasipanja svjetlosti), neutronsko i radioaktivno zračenje, reologija, masenu spektrometriju i proteomske analize koje su detaljno objašnjene u ovom preglednom radu. Pregledni rad opisuje analitičke metode analize sastava mlijeka u laboratoriju (bjelančevine, mliječnu mast, laktozu, minerale i vitamine), te analitičke metode na farmi koje koriste senzorsku tehnologiju.

Ključne riječi

sastav mlijeka; kemija mlijeka; analitičke tehnike; senzori

Hrčak ID:

262488

URI

https://hrcak.srce.hr/262488

Datum izdavanja:

19.9.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 583 *