Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.48188/hczz.1.2.6

Štetne tvari u kozmetičkim pripravcima: razlika između deklariranih i analiziranih

Ana Batinić orcid id orcid.org/0000-0002-1418-3333 ; Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije, Galenski laboratorij, Dugopolje, Hrvatska
Anamarija Tegeltija ; Sveučilište u Splitu, Medicinski fakultet, student Studija farmacije, Split, Hrvatska
Martina Stolica ; Sveučilište u Splitu, Medicinski fakultet, student Studija farmacije, Split, Hrvatska
Gabriela Škorput ; Sveučilište u Splitu, Medicinski fakultet, student Studija farmacije, Split, Hrvatska
Maja Veršić Bratinčević ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Davorka Sutlović ; Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel zdravstvenih studija, Split, Hrvatska; Katedra za toksikologiju i farmakogenetiku, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 451 Kb

str. 70-75

preuzimanja: 255

citiraj


Sažetak

Kozmetički pripravci sadrže veliki broj sastojaka. Ovi sastojci mogu imati negativnih učinaka, najčešće u obliku alergijskih reakcija, kožnih iritacija, hormonalnih poremećaja te povećan rizik od malignih oboljenja.
Ove supstancije su najčešće dodane kako bi zaštitile, omekšale i. učinile proizvod korisnijim.
Cilj ove studije bio je otkriti prisutnost nekih potencijalno štetnih supstancija kvalitativnom analizom kozmetičkih proizvoda koristeći GC-MS metodu i usporediti ih sa podacima navedenim na deklaracijama.
Analizirano je 66 uzoraka: 10 dječjih šampona i kupki, 26 kozmetičkih proizvoda za pazušno područje te 30 uzoraka krema i seruma. U 4 uzorka dječjih šampona i kupki (40%) je dokazana prisutnost potencijalno štetnih sastojaka (parabeni i fenoksietanol) dok je dietil ftalat pronađen u svim uzorcima, ali nije naveden ni na jednoj deklaraciji ovih uzoraka. Parabeni su pronađeni u 7.7% proizvoda za pazušno područje iako uglavnom nisu navedeni na delaraciji proizvoda, a dietil ftalat je pronađen u 19% ovih uzoraka.U 24 uzorka krema i seruma (80%) pronađeni su butilhidroksitoluen, ciklopentasiloksan, ciklotetrasiloksan, benzofenon, trietanolamin, fenoksietanol i dietilftalat.
Ova studija je dokazala čest slučaj zavaravajućih deklaracija kada se neki potencijalno štetni sastojci ne deklariraju. Potrebna je bolja regulacija deklaracija na proizvodima kao i strože kontrole utjecaja primarne ambalaže na sastav proizvoda nakon pakiranja.

Ključne riječi

kozmetički pripravci; GC-MC metoda; ftalati; štetne supstance

Hrčak ID:

266925

URI

https://hrcak.srce.hr/266925

Datum izdavanja:

29.11.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 994 *