Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Komparativni prikaz 3D konformalne i VMAT radioterapijske tehnike u liječenju karcinoma prostate

Vedrana Hertl ; Zavod za onkologiju, KBC Osijek
Dino Belić ; Zavod za onkologiju, KBC Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 1.338 Kb

str. 32-38

preuzimanja: 492

citiraj


Sažetak

Radioterapija predstavlja važan terapijski modalitet u liječenju svih stadija karcinoma prostate. U ovom radu usporedili smo dvije radioterapijske tehnike koje se primjenjuju u liječenju karcinoma prostate VMAT (eng. Volumetric Modulated Arc Therapy) i 3D CRT (eng. 3D Conformal Radiation Therapy).
Za usporedbu radioterapijskih tehnika koristili smo dozno- volumne histograme (DVH) za oba radioterapijska plana (VMAT i 3D CRT) kroz tri prikaza slučajeva s kojima se najčešće susrećemo u svakodnevnom radu te predstavljaju svojevrsni izazov u isporuci kurativne doze na ciljani volumen. 3D CRT radioterapijski planovi izrađeni su samo za potrebe ove analize. Sve navedene tehnike zadovoljavaju kriterije radioterapijskog plana propisane od strane liječnika.
VMAT tehnika omogućuje bolju zaštićenost organa od rizika u usporedbi s 3D CRT, bez kompromitacije pokrivenosti PTV-a. Isto tako, pokazala je veću osjetljivost na promjene u volumenu organa od rizika (eng. OAR), odnosno promjene u volumenu OAR-a (rektum) značajno utječu na smanjenje pokrivenosti PTV-a propisanom dozom u usporedbi s 3D CRT tehnikom. VMAT se pokazala kao tehnika izbora kada OAR (mjehur) priliježe na zračeno područje ili je u njegovoj neposrednoj blizini.
Iz prikazanog se može zaključiti kako je radioterapija karcinoma prostate kompleksan modalitet liječenja. Uvođenje novih radioterapijskih tehnika u svakodnevnu kliničku praksu donosi određene prednosti u usporedbi s konvencionalnim radioterapijskim tehnikama, ali i podrazumijeva svakodnevnu primjenu sofisticiranih slikovnih metoda te aktivnu multidisciplinarnu suradnju kako bi ishod liječenja za pacijenta bio što povoljniji.

Ključne riječi

radioterapija, VMAT, 3D CRT, karcinom prostate

Hrčak ID:

267216

URI

https://hrcak.srce.hr/267216

Datum izdavanja:

29.11.2021.

Posjeta: 873 *