Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.31306/s.63.4.6

Aspekti sigurnosti i zdravlja na radu u kontekstu EU-a i Kosova

Muhamet Vokrri orcid id orcid.org/0000-0003-4052-3925 ; Law Faculty, Prishtinë, Albania


Full text: english pdf 163 Kb

page 419-433

downloads: 302

cite


Abstract

Sigurnost i zdravlje na radu dvije su ključne komponente učinkovitosti zaposlenika na njihovom radnom mjestu, a istovremeno im jamče da mogu izravno utjecati na dobrobit i produktivnost zaposlenika, kao i na njihovu zaradu. Očito je da zakonska definicija i njihova zaštita pripadaju državnom resoru, odnosno institucijama koje su ovlaštene nadzirati provedbu zakona kod poslodavaca.

Uzimajući u obzir činjenice kako izvještaji dobiveni iz područja rada, posebno „Sigurnost i zdravlje na radu“, odgovaraju svakodnevnom životu većine građana, razumljivo je zašto postoji potreba za odgovarajućim zakonskim propisima u ovom području na nacionalnoj i međunarodnoj razini, uključujući međunarodne standarde (ILO konvencije Međunarodne organizacije rada), kao i Ugovore - EU direktive koje se odnose na relevantno područje.

U tom kontekstu pokušalo se objasniti prirodu i značaj ove dvije komponente na međunarodnoj razini, kao i razmišljanje koje imaju u nacionalnom zakonodavstvu, posebno u slučaju Kosova u vezi s konvencijama ILO i s pravom EU-a, posebno Okvirna direktiva EZ br. 89/391 od 12. lipnja 1989. godine.

Razlozi za takvu razradu nalaze se u činjenici težnje našeg društva da bude dio Europske unije, te razvoju odgovarajućeg zakonodavstva u ovom polju, kao i kompatibilnog s pravom EU-a, posebno nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Kosova i Europske unije gdje je praktično Kosovo preuzelo pravnu i ugovornu obvezu približavanja nacionalnog zakonodavstva pravnoj stečevini EU-a.

Izazovi u provedbi nacionalnog zakonodavstva, kao i sve veći broj smrtnih slučajeva i ozljeda na radnom mjestu bit će glavni fokus ovog članka. U tom će se kontekstu analizirati i proučavati metode za praktično usklađivanje, kao i preporuke o postupanju u određenim područjima kako bi se radnicima zajamčilo dostojanstvo i prije svega sigurnost i zdravlje na njihovom radnom mjestu.

Keywords

zaštita i zdravlje na radu, Europsko pravo, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Kosova i EU-a, direktive, Inspekcija rada

Hrčak ID:

269312

URI

https://hrcak.srce.hr/269312

Publication date:

28.12.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 866 *