Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.22598/mt/2021.33.2.129

Gamifikacija i konkurentnost poduzeća: analiza komercijalnih banaka

Powel Maxwell Worimegbe orcid id orcid.org/0000-0002-7239-1253 ; Olabisi Onabanjo University
Temitope Mariam Worimegbe orcid id orcid.org/0000-0001-7549-6600 ; Redeemers University
Oyinlola Akinyede ; Redeemers University


Puni tekst: engleski pdf 599 Kb

str. 129-147

preuzimanja: 501

citiraj


Sažetak

Svrha – Rad istražuje utjecaj gamifikacije na konkurentnost poduzeća u financijskom sektoru. Dimenzije gamifikacije povezane s financijskim uslugama temelje se na razvoju proizvoda, marketinškim i prodajnim aktivnostima te uslugama korisniku.
Metodološki pristup – U anketnome istraživanju sudjelovalo je 662 zaposlenika nigerijskih banaka, a korišten je strukturirani anketni upitnik. U analizi podataka prikupljenih istraživanjem primijenjeno je PLS modeliranje strukturnih jednadžbi metodom parcijalnih najmanjih kvadrata (PLS).
Rezultati i implikacije – Rezultati pokazuju da dimenzije gamifikacije pozitivno utječu na konkurentnost poduzeća. Nadalje, rezultati naznačuju da razvoj proizvoda, marketinške i prodajne aktivnosti te usluge korisnicima pozitivno i značajno utječu na konkurentnost poduzeća. Praktična implikacija rada jest da komercijalne banke za održavanje konkurentnosti trebaju obratiti pozornost na gamifikaciju. Isto je tako potrebno posvetiti više pozornosti izvorima kredita, preporukama i generiranju potencijalnih korisnika te samopomoći radi postizanja i održavanja konkurentnosti poduzeća.
Ograničenja – Rad je istraživao utjecaj gamifikacije na kurentnost poduzeća koristeći bankarski sektor kao kontekst. Pri donošenju zaključaka primijenjene su nefinancijske mjere konkurentnosti.
Doprinos – Rad pruža uvid u to kako se gamifikacija može značajno primijeniti u praksi u stvarnim situacijama i poduzećima radi postizanja konkurentnosti.

Ključne riječi

bankarska industrija; gamifikacija; financijske usluge; konkurentnost poduzeća; marketing;

Hrčak ID:

270691

URI

https://hrcak.srce.hr/270691

Datum izdavanja:

12.1.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.193 *