Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.24141/2/5/2/5

Sestrinstvo i etika: poveznice između etike Emmanuela Levinasa i teorije Jean Watson

Damjan Abou Aldan orcid id orcid.org/0000-0003-0177-9813 ; Srednja škola Koprivnica, Koprivnica, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 91 Kb

str. 157-164

preuzimanja: 367

citiraj


Sažetak

Uvod. Etika Emmanuela Levinasa imala je znatan utjecaj na Teoriju skrbi o čovjeku Jean Watson iz 1979. Watson predlaže da etika sestrinstva može biti najbliže etici skrbi kako je to odredio Levinas.

Cilj. Utvrditi argumente za i protiv navedenog razmišljanja.

Metode. Nakon početne poredbe postavki koje iznosi Watson i tvrdnji koje određuje Levinas, učinjen je pregled stručnih i znanstvenih članaka kojima se utvrđuje poveznica između etika u sestrinstvu i etike Levinasa.

Rezultati. Analizirano je oko 20 članaka i knjiga u kojima se problematizira pitanje etike sestrinstva u vezi s etikom Levinasa. Izdvojeno je desetak referencija u kojima se utvrđuje poveznica u argumentaciji, u jednom radu iznosi se djelomična kritika, dok se u jednom predlaže kako bi se etika sestrinstva trebala utemeljiti na nekoj drugoj etičkoj teoriji.

Zaključak. Watson je predložila da se sestrinstvo može bazirati na etici Levinasa. Od 1990-ih neki autori iznose afirmativne tvrdnje tom prijedlogu, dok drugi propituju stvarnu mogućnost primjene u praksi. Većina se autora slaže da etika medicinskih sestara ne bi smjela biti utemeljena na vrlinama kršćanskog milosrđa ni na deontološkim osnovama ili bioetičkom principalizmu. Nijedna druga teorija ne zaziva tu razinu odgovornosti prema drugom čovjeku kako to čini Levinas te se može razmatrati kao alternativa. Kritičari navode kako je njegova etika iznimno apstraktna te ju je kao takvu teško primijeniti u praktičnoj disciplini kao što je sestrinstvo.

Ključne riječi

Levinas; Drugi; Watson; sestrinstvo; skrb

Hrčak ID:

271319

URI

https://hrcak.srce.hr/271319

Datum izdavanja:

24.1.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.134 *