Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.24141/2/5/2/7

Smjernice u radu operacijskih sestara instrumentarki

Marin Repustić orcid id orcid.org/0000-0002-8369-5383 ; Opća bolnica "dr. Ivo Pedišić", Sisak, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 129 Kb

str. 173-180

preuzimanja: 279

citiraj


Sažetak

Uvod. Primjena smjernica u radu operacijskih sestara instrumentarki uvelike olakšava njihov svakodnevni rad i omogućuje postupanje u skladu s propisanim procedurama koje su zasnovane na znanstvenim dokazima. Također, primjena smjernica u svakodnevnom radu operacijskih sestara instrumentarki omogućuje je sljedivost zdravstvenog postupka i najbolju moguću skrb za bolesnika, što ujedno povisuje razinu sigurnosti bolesnika u operacijskoj sali tijekom perioperacijskog perioda.

Cilj. Cilj je ovog rada istražiti i utvrditi imaju li operacijske sestre informacije o postojanju smjernica, primjenjuju li operacijske sestre instrumentarke smjernice u svojem svakodnevnom radu i jesu li im smjernice dostupne na radnim mjestima. Također, cilj je rada utvrditi stav operacijskih sestara instrumentarki o pravnoj zaštiti koju omogućuje primjena smjernica u slučaju nastanka neželjenog događaja, potrebnoj razni edukacije osoba koje sudjeluju u izradi smjernica, utjecaju primjene smjernica na razinu sigurnosti bolesnika u operacijskoj sali, utvrditi smanjuje li primjena smjernica varijabilnosti u radu operacijskih sestara instrumentarki između pojedinih zdravstvenih ustanova te koje su institucije nadležne za izradu smjernica.

Metode. Upitnik za potrebe ovog istraživanja izradio je autor rada i distribuiran je na Stručnom skupu operacijskih sestara koji je održan u listopadu 2019. U ispunjavanju anketnog upitnika sudjelovalo je 210 operacijskih sestara i tehničara instrumentara, koji su različitih razina formalne edukacije i zaposlenici su kliničkih bolničkih centara te kliničkih i općih bolnica u Republici Hrvatskoj.

Rezultati. Prema rezultatima anketnog upitnika, ispitanici su najvećim dijelom prvostupnici sestrinstva, ukupno 90 ispitanika, 60 ispitanika medicinske su sestre i tehničari visoke stručne spreme, 60 ispitanika medicinske su sestre i tehničari srednje stručne spreme. Broj godina rada ispitanika u operacijskim salama kreće se od jedne do 30 i više godina. Rezultati istraživanja pokazali su da je najveći dio operacijskih sestara instrumentarki upoznat s postojanjem smjernica i preporuka za rad te ih primjenjuju u svojem svakodnevnom radu. Također, rezultati pokazuju da je kod najvećeg dijela ispitanika razvijena spoznaja o obvezi primjene smjernica za rad i da su smjernice za rad dostupne na radnim mjestima. Rezultati pokazuju kako operacijske sestre i tehničari smatraju da upotreba smjernica ima snažan utjecaj na razinu sigurnosti bolesnika, kao i da smjernice omogućuju pravnu zaštitu i da je za izradu smjernica važna razina edukacije medicinskih sestara.

Zaključak. Zaključak je da operacijske sestre instrumentarke redovno primjenjuju smjernice kad su im god dostupne. Također kod ispitanika je razvijena svijest o obvezi primjene smjernica i njihovim koristima u unaprjeđenju sigurnosti bolesnika, kao i o tome da smjernice omogućuju pravnu zaštitu u slučaju neželjenog događaja.

Ključne riječi

smjernice; operacijska sestra instrumentarka; sigurnost pacijenta

Hrčak ID:

271329

URI

https://hrcak.srce.hr/271329

Datum izdavanja:

24.1.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 896 *