Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Hibridna termoelektrana Slavonski Brod - energetsko postrojenje za proizvodnju električne energije i topline iz prirodnog plina bez emisije stakleničkih plinova uz hvatanje i odvajanje CO2 te proizvodnju i korištenja vodika

Branko Radošević


Puni tekst: hrvatski pdf 848 Kb

str. 71-77

preuzimanja: 184

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Projekt I. faze plinske termoelektrane u Slavonskom Brodu najveće je privatno ulaganje u energetici Republike Hrvatske, vrijednosti veće od 420 milijuna eura. Termoelektrana Slavonski Brod nužna je za sigurnost opskrbe električnom energijom, razvoj i prihvat energije iz obnovljivih izvora te za stabilnost i pouzdanost elektroenergetskog sustava. Projekt se odnosi na izgradnju tzv. hibridne elektrane na osnovnom konceptu plinske elektrane kombiniranog ciklusa (CCPP) snage 2x250 MW zajedno s postrojenjem za hvatanje, korištenje i skladištenje ugljičnog dioksida (CCUS-om) i postrojenjem za proizvodnu vodika ( H2 ) elektrolizom.
Planirano je da se elektrana gradi u dvije etape te da se za svaku etapu izgradi postrojene za hvatanje ugljičnog dioksida (CO2) iz plinova nastalih izgaranjem na plinskim turbinama i proizvodnja vodika. Svaka etapa se sastoji od tri bloka; termoelektrane kombiniranog ciklusa (CCGT) , postrojenja za hvatanje i odvajanje CO2 (CC) i postrojenja za proizvodnju vodika. Ključno je za ovu „Hibridnu elektranu“ da će proizvoditi električnu energiju, toplinu, CO2, vodik, pružati pomoćne usluge elektroenergetskom sustavu gotovo bez štetnih emisija stakleničkih plinova u atmosferu.
Projekt je kompleksan, ekološki prihvatljiv i izuzetno inovativan te je pogodan za financiranje iz EU fondova jer zadovoljava sve kriterije niskougljične strategije.

Ključne riječi

Termoelektrana Slavonski Brod; kogeneracijsko postrojenje; prirodni plin; električna energija; hvatanje i odvajanje ugljičnog dioksida, vodik; dekarbonizacija; održivi razvoj

Hrčak ID:

271423

URI

https://hrcak.srce.hr/271423

Datum izdavanja:

10.1.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.098 *




Uvod

Jedna od posljedica globalnog razvoja je i povećana potrošnja energije. Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama, poticanje smanjenja emisija stakleničkih plinova definirano je kao jedna od glavnih mjera za postizanje održivog razvoja planeta Zemlje. U Strategiji energetskog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050. godinu („Narodne novine“ br.25/2020) i u Strategiji niskougljičnog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050. godinu („Narodne novine“ br.63/2021), koje je obje donio Hrvatski sabor, prirodni plin prepoznat je kao važan izvor energije u prijelaznom razdoblju prema ostvarenju vizije o niskoj razini ugljika. Korištenje prirodnog plina također bi amortiziralo sve neizvjesnosti koje sa sobom donose nove tehnologije, posebno one koje se tek pojavljuju, a nisu dovoljno izučene. Svijet, Europa i RH svojim su se politikama odredile prema smanjenju emisija stakleničkih plinova u atmosferu kako bi 2050 postigli potpunu dekarbonizciju. U Strategiji niskougljičnog razvoja RH stavljen je naglasak na politiku smanjenja emisija CO2 s ciljem postizanja potpune dekarbonizacije do 2050. godine. Uz sve to, a s obzirom na proizvodnju energije iz obnovljivih izvore energije, koji su u velikoj ekspanziji, te sve veću elektromobilnost, energetski sektor je pred promjenama kojima se mora prilagoditi i izazovima na koje mora dati odgovore. Postizanje tog cilja, uz želju boljeg i komotnijeg života, što uzrokuje veću potrebu za energijom, podrazumijeva ogromna ulaganja u znanost ali i u razvoj novih tehnologija i tehničkih rješenja kako bi život na Zemlji bio ugodniji i dugoročno održiv. Energetski sektor jedan je od ključnih u postizanju ovih ciljeva; proizvesti više energije, uz veću energetsku učinkovitost u proizvodnji i potrošnji, bez štetnih emisija uz prihvatljivu cijenu! Strategija energetskog razvoja Republike Hrvatske postavlja tri glavna cilja: sigurnost opskrbe, konkurentnost energetskog sustava i održivost energetskog razvoja. Sukladno Strategiji, a s ciljem smanjenja ovisnosti o uvozu električne energije, povećanja sigurnosti opskrbe, razvoja tržišta te razvoja gospodarstva i poduzetništva Crodux-energetika, razvila je projekt „Hibridna termoelektrana Slavonski Brod“, kao kompleksno kombinirano kogeneracijsko postrojenje za proizvodnju električne energije i topline iz prirodnog plina gotovo bez emisije stakleničkih plinova u atmosferu i uz mogućnost proizvodnje i korištenja vodika.

Metode

Metode korištene u izradi rada.

Rezultati

Tekst rezultata

Rasprava

Tekst

References


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.