Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

O online nastavi zdravstvene njege iz perspektive učenika Škole za medicinske sestre Vinogradska

Dubravka Protić ; Škola za medicinske sestre Vinogradska


Puni tekst: hrvatski pdf 734 Kb

str. 61-80

preuzimanja: 276

citiraj


Sažetak

Uvod: U radu je prikazana online nastava tijekom pandemije koronavirusa s kojom su se učenici i nastavnici u Hrvatskoj prvi puta su se susreli.
Cilj: Cilj ovoga rada je ispitati stavove učenika medicinske škole o kvaliteti online nastave strukovnog dijela programa.
Metode rada: Ispitani uzorak obuhvaća 67 učenika Škole za medicinske sestre Vinogradska, od toga je 22 učenika trećeg razreda, 22 učenika četvrtog razreda i 23 učenika petog razreda. Istraživanje je provedeno putem upitnika s ciljem procijene sljedećih faktora: vrijeme koje su učenici provodili u online okruženju, kvaliteta teorijske nastave i vježbi i kvaliteta nastave u direktnom kontaktu. Upitnik sadržava 27 pitanja. Podaci su obrađeni metodom deskriptivne statistike.
Rezultati: Rezultati pokazuju da je učenicima za svladavanje nastavnog gradiva iz strukovnih predmeta najviše pomogla komunikacija s nastavnicima putem različitih platformi, PPT prezentacije, videozapisi i radni listovi. Za svladavanje zadanog gradiva nedostajala im je direktna pomoć nastavnika i njihovo objašnjavanje. Sa svladavanjem strukovnih vještina imali su više problema nego sa savladavanjem teorijskog dijela nastave. Većina učenika se izjasnila kako je vrlo teško savladati strukovne vještine online nastavom, bez da se one uče uz krevet bolesnika. Također, većini učenika nedostaje redovno školovanje, direktan kontakt s nastavnicima i svojim razredom.

Ključne riječi

online nastava, kvaliteta teorijske nastave, kvaliteta vježbi

Hrčak ID:

271474

URI

https://hrcak.srce.hr/271474

Datum izdavanja:

7.12.2020.

Posjeta: 610 *